Американският президент Доналд Тръмп е поискал да разположи 10 000 военни по улиците във Вашингтон, за да потуши протестите вследствие на смъртта на Джордж Флойд, предаде "Спутник".

На 1 юни президентът на САЩ Доналд Тръмп е заявил, че ще мобилизира "всички федерални ресурси, цивилни и военни", за да потуши протестите срещу полицейската бруталност, бушуваща в цяла Америка след смъртта на чернокожия Джордж Флойд, призовавайки управителите на държавата да разгърнат Националната гвардия в голям брой да "доминират над улиците."

Президентът на САЩ Доналд Тръмп искаше да разположи 10 000 войници за контрол на протестите във Вашингтон, D.C., тази седмица, според служители, запознати с въпроса, цитирани от The Washington Post и CBS News.

"Трябва да получим контрол върху улиците. Имаме нужда от 10 000 войници тук във Вашингтон. Искам го сега ", каза Тръмп според официален представител на Пентагона.

Тръмп заплашва, че ще използва военни, за да спре протестите

Тръмп заплашва, че ще използва военни, за да спре протестите

Напрежение в САЩ

Източникът е разкрил, че главният прокурор Бил Бар, министърът на отбраната Марк Еспър и Съвместният председател на щаба ген. Марк Мили категорично съветват президента на САЩ срещу този ход. 

Законодателството, датиращо от 1807 г., ще даде на президента правото да разполага американските военни в цялата страна за целите на вътрешното правоприлагане.

Преди това Доналд Тръмп заяви, че обмисля да се позове на акта, за да потуши протестите в цялата страна, но въпреки това Марк Еспер обяви на 3 юни, че не подкрепя използването на законодателството.

Минеаполис под блокада след дни на погроми

Минеаполис под блокада след дни на погроми

Смъртта на чернокожия Флойд при арест разбуни обществото

"Възможността да се използват активни дежурни сили в ролята на правоприлагащи органи трябва да се използва само в краен случай и само в най-неотложните ситуации. В момента не сме в една от тези ситуации. Не подкрепям призоваването Законът за въстанието ", заяви Еспер.

Подходът на Доналд Тръмп за справяне с вълненията срещу полицейската бруталност и расизма, предизвикани от смъртта на Джордж Флойд, получи обширна критика.

Смъртта на Флойд доведе до вълна от протести заради насилието над афроамериканци и други малцинства.