Доналд Тръмп похвали лекар, който говори против използването на маски в борбата с коронавирус. Въпросният лекар също твърди, че извънземно ДНК е използвано в лекарство и някои гинекологични проблеми са причинени от хора, които мечтаят да правят секс с демони, пише "Гардиън".

В понеделник група здравни работници публикува онлайн видео с твърдения за коронавируса, които са в противоречие с официалните насоки на правителството. Сред тях е жена, която се представи като доктор Стела Иманюел и обяви: "Вие не се нуждаете от маски. Има лек".

Държавният глава на САЩ публикува версия на видеото, което бързо бе видяно от десетки хиляди във "Фейсбук" и YouTube преди двете компании да го свалят, тъй като съдържа неистини за общественото здраве. Профилът на Доналд Тръмп-младши, един от синовете на американския лидер, в "Туитър" бе ограничен от компанията за 12 часа, след като призова видеото "трябва да се гледа".

На пресконференция в Белия дом Тръмп изрази недоумение защо така нареченото видео "Американските лекари на фронтовата линия" е премахнато. Той подчерта, че Иманюел е заявила, че е лекувала стотици пациенти с коронавирус с лекарството против малария хидроксихлорохин, което обаче според изследвания се оказва неефикасно срещу вируса.

Фаучи обори Тръмп, не е подвеждал за коронавируса

Фаучи обори Тръмп, не е подвеждал за коронавируса

Поредни обвинения между двамата

"Не знам защо. Мисля, че те са много уважавани лекари. Имаше жена, която беше грандиозна в изявленията си за това и тя има огромен успех в това", коментира президентът на САЩ.

Но кореспондент на Си Ен Ен в Белия дом разясни на президента. "Жената, за която вие казвате, че е "страхотен доктор" в това видео, което вие публикувахте в "Туитър" миналата нощ, казва, че маските не работят и има лек за коронавируса, двете обаче според здравните експерти не са истина", каза журналистът.

"Тя също е качила видеоклипове, в които заявява, че лекарите правят лекарства, използвайки ДНК от извънземни и че те се опитват да създадат ваксина, за да те имунизират от това да станете религиозни", продължи репортерът.

"Tуитър" временно ограничи акаунта на сина на Доналд Тръмп

"Tуитър" временно ограничи акаунта на сина на Доналд Тръмп

Заради видео за дезинформация за COVID-19

Доналд Тръмп отговори на журналиста: "Може би е същият човек, може и да не е, но мога да ти кажа това. Тя бе в ефир с много други лекари. Те са големи фенове на хидроксихлорохина и аз мисля, че тя беше много впечатляваща в този смисъл, откъде идва - не знам от коя страна идва - но тя каза, че има огромен успех със стотици различни пациенти. И аз мисля, че нейният глас е важен глас, но аз не знам нищо за нея".

Кореспондентът на Си Ен Ен взе думата, но Тръмп внезапно прекрати пресконференцията.

Иманюел е регистриран лекар в Тексас и ръководи клиника в мол до нейната църква, Firepower Ministries, съобщава Daily Beast.

Тръмп обеща "златен век" за САЩ след победа над коронавируса

Тръмп обеща "златен век" за САЩ след победа над коронавируса

Ако Байдън спечели, пазарите ще се сринат и градовете ще горят

Според медията тя често твърди, че гинекологични проблеми като кисти и ендометриоза са причинени от хора, които правят секс в сънищата си с демони и вещици. Тя твърди, че в момента се използва извънземно ДНК в лекарства и че учените създават ваксина, която пречи на хората да бъдат религиозни.

Водещият здравен експерт в САЩ Антъни Фаучи потвърди, че повечето проучвания показват, че хидроксихлорохинът, промотиран от Тръмп, не е ефикасен срещу коронавируса.

На брифинга обаче Тръмп продължи да го защитава.

"Много лекари смятат, че е изключително успешен, хидроксихлорохинът. Някои хора не смятат това. Някои хора, аз мисля, че е много политически. Вярвам в това. Бих го взел. Както знаете, аз го вземах за 14-дневен период и аз съм тук, нали? Тук съм", обясни американският лидер.

Проучване от миналия месец на New York Times/Siena College установи, че 67% от американците се доверяват на Фаучи за вярна информация за коронавируса, докато само 26 на сто се доверяват на Тръмп.

По-рано тази година Тръмп изненада целия свят с предположението си дали не може да се инжектира дезинфектант за лечение на коронавирус.