Президентите на САЩ и Полша Доналд Тръмп и Анджей Дуда координират в Белия дом прехвърлянето от Германия в Полша на около 30 американски F-16, както и армейско командване, съобщава полският вестник Dziennik Gazeta Prawna, цитиран от ТАСС.

Също така, командването на 5-ти корпус на американската армия от Кентъки, което има щаб в Германия, ще бъде прехвърлено в Полша.

Полша иска колкото се може повече американски войски в Европа

Полша иска колкото се може повече американски войски в Европа

Не знае, дали САЩ ще прехвърли ядрено оръжие от Германия, но иска войските да са оборудвани добре

Очаква се до две хиляди американски войници да пристигнат в републиката, а не както се смяташе до хиляда. Президенти ще подпишат и споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, регулиращо принципите, по които американците ще действат в Полша.

В допълнение ще се прехвърлят и пет транспортни самолета С-130 Херкулес, като се обсъжда и възможност за придобиването от Варшава на бойни хеликоптери.

Полша и САЩ обсъждат засилването на американското военно присъствие на полска територия от есента на 2018 г., когато при посещението във Вашингтон, Дуда предложи създаването на "Форт Тръмп. Досега в републиката са дислоцирани около 5 хиляди американски военни.

Полският президент може да посети САЩ след обявеното от Тръмп местене на войски

Полският президент може да посети САЩ след обявеното от Тръмп местене на войски

Сътрудничеството ще "расте и расте", а Дуда и Тръмп имат "много уникални отношения"