Президентът на САЩ Доналд Тръмп и първата дама Мелания Тръмп са на четиридневно посещение в Япония. Визитата започва днес в Токио, информира ДПА.

Той ще се срещне с японския премиер Шиндзо Абе и с новия император на Япония Нарухито. Тръмп и съпругата му са първите държавни гости на Япония, откакто Нарухито седна на трона на 1 май. Белият дом съобщава, че посещението идва в "исторически момент за Япония" и демонстрира, че съюзът между Токио и Вашингтон никога не е бил по-силен.

Първа проява на Нарухито

Първа проява на Нарухито

Императорското семейство на Япония

Американският лидер написа в "Туитър" от президентския самолет Air Force One, че очаква да се срещне с японския император и да обсъди търговските и военни отношения с премиера Абе.

Двамата лидери ще проведат разговори в понеделник. Очаква се да разговарят за търговията и КНДР.

Високопоставен американски представител заяви, че ще бъдат съобщени някои неща по време на визитата, но не разкри подробности. Източникът поясни, че целта на посещението не е задълбочаване на търговските отношения, а по-скоро Тръмп ще е гост на японското императорско семейство. Президентът на САЩ ще се срещне с Нарухито и императрица Масако в понеделник. Вечерта ще бъде организиран държавен банкет.

В неделя Тръмп и Абе ще играят голф и ще гледат сумо мач.

Междувременно американският държавник написа в "Туитър", че "истинската търговска война започна преди 30 г. и ние изгубихме. Това е нова светла епоха, епохата на просвещението. Повече няма да губим".