Президентът на САЩ Доналд Тръмп има 10% шанс за победа на изборите във вторник. Прогнозата е на FiveThirtyEight - специализиран сайт за анализ на социологически проучвания, политика, икономика и други.

Байдън води на Тръмп с 8% ден преди вота

Байдън води на Тръмп с 8% ден преди вота

Байдън има преднина в Колорадо, Флорида, Мичиган, Минесота, Пенсилвания и Уисконсин

Както през 2016 г., Тръмп потенциално може да се възползва от Избирателната колегия. Проучванията показват, че разликата в някои ключови щати е в рамките на статистическата грешка за разлика от подкрепата за Джо Байдън на национално ниво.

По-конкретно Джо Байдън води в Пенсилвания с около 5%, което е добра преднина, но не е солидна. Пенсилвания има голяма вероятност да реши кой ще е обитателят на Белия дом през следващите четири години.

Нито един избирателен район във Великобритания не подкрепя Тръмп

Нито един избирателен район във Великобритания не подкрепя Тръмп

Кандидатът на демократите ще спечели във всеки британски избирателен район

И без Пенсилвания бившият вицепрезидент има път към победата, но няма нито един алтернативен щат, в който да може да се чувства добре подсигурен.

Докато много теории около това защо Тръмп може да спечели (така нареченият "скрит" вот за американския лидер) вероятно са грешни, в социологическите проучвания постоянно стават грешки и трудно може да се прогнозира напред във времето или предварително да се предвидят причините.

Тръмп намеква, че може да оспори резултата от изборите

Тръмп намеква, че може да оспори резултата от изборите

Имало голяма опасност от измами и злоупотреби

Има шанс Тръмп да "спечели" изборите нелегитимно, а също така и да има повторно преброяване (около 4%) или равенство в Избирателната колегия (0,5%).

Според модела на FiveThirtyEight Тръмп има само 3% шанс да спечели народния вот. Други модели намаляват шансовете му до под 1%. Много е вероятно демократите да спечелят народния вот за седми път на последните осем вота.

Прогнозата е Байдън да спечели народния вот със 7,8%, но преднина от 5% много по-лесно може да бъде съкратена. В Пенсилвания прогнозата е кандидатът на демократите да спечели с 4,7%. Това означава разлика от 3 процента между народния вот и резултата в Пенсилвания. Това е подобно като през 2016 г., когато Хилари Клинтън спечели народния вот с около 2%, но изгуби ключовия щат Уисконсин с 1% разлика.

Ако Байдън спечели народния вот с 2-3%, двамата кандидати са с изравнени позиции в Избирателната колегия. Но ако бившият вицепрезидент спечели народния вот с по-малко от 2%, Тръмп е фаворит за победа в Избирателната колегия.

План Б на Байдън е да спечели някои от щатите Аризона, Северна Каролина, Флорида и Джорджия, ако не успее да победи в Пенсилвания. В Мичиган и Уисконсин има убедителна преднина. При план Б той ще се нуждае и от един глас в Небраска или Мейн, за да разбие равенството от 269 електорални гласа в Избирателната колегия. Джо Байдън е фаворит в двата щата, но нищо не е сигурно.

Тъй като статистическите грешки в проучванията в щатите са взаимосвързани, ако Байдън изгуби Пенсилвания, той повече няма да е фаворит в щати като Флорида и Джорджия, където има малка преднина, защото това би било знак, че Тръмп отново се представя по-добре от данните, които представят проучванията.

За разлика от 2016 г. много социологически агенции включиха и образованието на анкетираните, което беше пренебрегнато през 2016 г. и се превърна в голяма социологическа грешка на изборите преди четири години. Друга голяма грешка бе, че през 2016 г. не беше взето под внимание, че много хора не бяха решили за кого да гласуват до последния момент, особено в Средния Запад. Сега тези въпроси са по-малък проблем, защото има далеч по-малко нерешили гласоподаватели.

Но тази година има нови потенциални източници на грешка. Една от тях е, че много американци гласуват по пощата. Много бюлетини могат да се окажат невалидни. 2/3 от поддръжници на Байдън гласуват по пощата, докато 2/3 от поддръжниците на Тръмп гласуват лично. Това може да наклони везните в полза на американския президент при висок процент на невалидни бюлетини.

Друг потенциален източник на безпокойство сред социологическите агенции е гласът на испаноговорящите. Проучванията показват, че Тръмп е привлякъл по-голям процент испаноговорящи спрямо 2016 г. и до по-малка степен сред чернокожите, особено сред мъжете. Това обаче вероятно не е достатъчно да засегне получената подкрепа за Байдън сред белите избиратели, включително със и без колежанска степен.

По отношение на така наречения "скрит" вот за Тръмп, няма доказателства, че избирателите на американския президент лъжат за намеренията си пред анкетьорите.

Ако гласуването влезе във Върховния съд, консерваторите имат мнозинство от 6 срещу 3 и вероятно ще гласуват в полза на Тръмп.