Президентът на САЩ Доналд Тръмп ентусиазирано развява малък флаг на Виетнам часове преди да проведе втора среща на върха с лидера на КНДР Ким Чен-ун. Американският лидер ще се опита да убеди Северна Корея, че може да просперира икономически като Виетнам, ако се откаже от ядрените оръжия, информира АП.

Снимка 409226

Източник: ЕПА

Ким Чен - ун ще е във Виетнам до събота

Ким Чен - ун ще е във Виетнам до събота

Целта е официално посещение

"Ще видим какво ще се случи, но той иска да направи нещо голямо", коментира Тръмп и добави, че Ким може да използва Виетнам като модел за икономическо съживяване.

"Ако видите какво направихте за кратък период, той може да го направи за много, много бързо време - да направи Северна Корея голяма икономическа сила", коментира американският лидер.

Тръмп и Ким пред сключване на сделка

Тръмп и Ким пред сключване на сделка

Пхенян извлича ползи от сближаването с Белия дом

По-рано държавният глава на САЩ написа в "Туитър", че "Виетнам се развива като малко места на Земята. Северна Корея може да бъде същата и много бързо, ако изостави ядрените оръжия. Потенциалът е страхотен, голяма възможност, като почти никой друг в историята, за моя приятел Ким Чен-ун. Ние ще разберем много скоро - много интересно".

Снимка 409228

Източник: ЕПА

Ким Чен-ун и прескорпусът на Белия дом с резервация за един и същи хотел

Ким Чен-ун и прескорпусът на Белия дом с резервация за един и същи хотел

Журналистите са преместени в международен медиен център на около 7 минути от хотела

Очакванията от срещата в Ханой са високи. Но карнавалната атмосфера във виетнамската столица, улиците са изпълнени с рисунки на лидерите, търговци продават тениски с лицата на двамата лидери, е в контраст със сериозните теми, които ще бъдат обсъдени: ядрените оръжия на КНДР и мирът на Корейския полуостров.

"Планирали сме много голяма среща, както знаете, със Северна Корея, с председателя Ким, мисля, че може да се превърне в много успешна" среща, каза Тръмп пред лидерите на Виетнам.

Преди срещата с Ким САЩ и Виетнам подписаха няколко търговски споразумения, включително за продажбата на 110 самолета "Боинг" на южноазиатската държава. Американската компания сключи сделки с VietJet за 100 самолета 737 MAX и с Bamboo за 10 самолета 787 Dreamliners. Американската технологична компания за авиация Sabre също сключи сделка с Vietnam Airlines.

Ким остана в хотела си, докато представители на КНДР обикаляха из столицата на Виетнам.

Срещата между Ким и Тръмп ще започне днес с вечеря и ще продължи утре сутринта.