Президентът на САЩ Доналд Тръмп може да финализира споразумението със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Това може да стане през следващите два дни, разкрива телевизия "Фокс".

Според медията, настоящото споразумение изглежда като огромна победа за Ким.

САЩ ще се съгласят да отменят някои санкции срещу Северна Корея и да подобрят връзките между двете страни в замяна на ангажимент от страна на Ким Чен Ун да затвори ключово ядрено съоръжение.

Ето очертанието на предварителната сделка:

Двете страни ще подпишат мирна декларация, която символично ще сложи край на корейската война. Този конфликт завърши с примирие (основно примирие), а не с действителен мирен договор през 1953 г., което означава, че войната технически продължава. Споразумението ефективно, макар и не официално, ще сложи край на военните действия между двете страни и ще подобри драматично техните отношения.

Тереза Мей за Брекзит без сделка: Скъпи храни, опашки и £ 13 млрд. загуби за бизнеса

Тереза Мей за Брекзит без сделка: Скъпи храни, опашки и £ 13 млрд. загуби за бизнеса

Британското правителство пресмята загубите от Брекзит

Северна Корея ще се съгласи да върне още останки от американски войници, които са загинали по време на Корейската война, въпреки че не е ясно колко от хилядите ще се завърнат у дома и кога. Миналата година, след срещата на върха в Сингапур, Северна Корея върна останките на 55 американски служители.

САЩ и Северна Корея ще създадат офиси за връзка - които са почти посолства с минимални власти - в нациите на другите. Това ще бъде първата конкретна стъпка към нормализиране на дипломатическите връзки между двамата дългогодишни врагове.

Северна Корея ще се съгласи да спре производството на материали за ядрени бомби в съоръжението си в Йонгбьон. В замяна на това САЩ ще настояват за премахване на някои санкции на ООН срещу Пхенян, за да могат да осъществяват съвместни икономически проекти с Южна Корея. Възможно е и сделката да включва някои други ядрени съоръжения, информира един от източниците.

Отново е напълно възможно тази предварителна сделка да се промени - може би дори драматично - когато Тръмп и Ким се срещат на 27 февруари във Виетнам.