Търговският секретар на САЩ Уилбър Рос ще разговаря с представители на ЕС за намаляване на митата срещу САЩ.

Това написа в социалната мрежа "Туитър" държавният глава на САЩ Доналд Тръмп.

"Секретарят Уилбър Рос ще разговаря с представители на ЕС относно премахване на големите Мита и Пречки, които използват срещу САЩ. Не е справедливо към нашите фермери и фабрики", оплака се той.

В събота Тръмп заплаши, че ЕС ще бъде засегнат от новите мита върху вноса на стомана и алуминий, ако първи не отмени "ужасните" тарифи.

Преди Рос подчерта, че САЩ се нуждаят от "реципрочност в търговията", докато еврокомисарят Сесилия Малмстрьом отговори, че ЕС ще се опълчи на протекционизма на Вашингтон.

Не се страхуваме от заплахите на протекционистите, обяви ЕС

Не се страхуваме от заплахите на протекционистите, обяви ЕС

Наскоро видяхме как се използва протекционизмът като оръжие

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа трябва да бъде подготвена да отговори на едностранните действия на САЩ, но първо трябва да потърси диалог по казуса, информира "Ройтерс".

Ако тези едностранни действия не могат да се избегнат, ние трябва да помислим как можем да отговорим по реципрочен начин, но аз предпочитам първо да се фокусираме върху разговори, каза тя на пресконференция.

В същото време Европейската комисия съобщи, че очаква да установи контакт със САЩ за митата тази седмица, но допълни, че към момента не са запланувани официални разговори.