Президентът на САЩ Доналд Тръмп определя като свои приятели, сред лидерите на съюзническите страни, британският премиер Борис Джонсън и японският премиер Шиндзо Абе. В същото време той не харесва френския президент Еманюел Макрон и канадския премиер Джъстин Трюдо, но уважава германския канцлер Ангела Меркел, пише в книгата си Джон Болтън.

Според Болтън, "Тръмп има най-добрите лични взаимоотношения сред световните лидери с Абе (приятели и колеги за голф)". "Когато Джонсън стана министър-председател на Великобритания, между тях бяха установени същите добри отношения като с Абе". Тръмп харесва японския премиер толкова много, че "често споменава в разговори, че бащата на Абе е бил пилот на камикадзе по време на Втората световна война и че" Абе е също толкова непреклонен", допълва той, цитиран от ТАСС.

Според Болтън "Тръмп не харесва нито Трюдо, нито Макрон, но ги търпи, обменяйки подигравки на срещи и открито шегувайки се с тях". По време на среща на върха на лидерите на страните членки на НАТО през 2017 г., Тръмп обвинява Макрон, че "винаги хвърля (на журналистите) детайли от техните разговори".

Що се отнася до Меркел, както посочва Болтън, мнението на Тръмп за нея отразява както уважение към Германия, така и раздразнението от политиката за сигурност на Берлин. "Тръмп много уважава Меркел, като отбелязва, че баща му е германец". На срещата на върха на НАТО през 2017 г. ръководителят на Белия дом "целуна Меркел по двете бузи". Но Тръмп не крие факта, че не харесва по-специално позицията на Германия за енергийните договори с Русия. "Много е тъжно, че Германия сключва такива големи сделки с нефт и газ с Русия", цитира Болтън думите на американския президент по време на среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Трябва да направим нещо по въпроса."

През 2018 г. Тръмп много иска да се срещне с Владимир Путин във Вашингтон, но срещата на високо равнище се проведе в трета страна, в Хелзинки.  "Тръмп наистина искаше Путин да посети Вашингтон, но това не беше в съответствие с руските намерения".

"Започнахме разгорещени дискусии за Хелзинки и Виена", пише Болтън. Според него руснаците предложили да се проведе среща на върха във Виена, а американците - в Хелзинки. Тогава Тръмп пита своите помощници "дали Финландия е част от Русия" и след като получи отрицателен отговор, той пита дали Финландия е "руски сателит".

Болтън: Тръмп заплаши да напусне НАТО заради подкрепа на страни за "Северен поток 2"

Болтън: Тръмп заплаши да напусне НАТО заради подкрепа на страни за "Северен поток 2"

Защото Тръмп не иска Вашингтон в съюз, който плаща милиарди на друг