Мога да я посетя, мога да дойда. Това е държава, с която имаме много общи неща.

Така отговори президентът на САЩ Доналд Тръмп на журналистически въпрос дали ще посети България по време на срещата си с премиера Бойко Борисов в Белия дом.

Имаме министър-председател, когото много харесваме, така че може да се случи, обяви Тръмп.

Визите, енергетиката, Ф-16 и посещение в България - основни теми на срещата Тръмп-Борисов

Визите, енергетиката, Ф-16 и посещение в България - основни теми на срещата Тръмп-Борисов

Двамата дадоха висока оценка на двустранните контакти в редица сфери

Американският президент сбърка по време на краткото слово пред журналистите по време на срещата с Борисов. Той отбеляза, че България е закупила изтребители Ф-35, а не Ф-16.

Мисля, че ще имаме много продуктивни срещи. Те поръчаха няколко Ф-35 и някои други неща. Те купуват много военна техника от САЩ - най-доброто снаряжение в света, каза Тръмп.

Борисов се похвали, че страната ни отделя 3.1% от БВП за отбрана, което означава, че България покрива изискванията за отделяните средства за отбрана в рамките на НАТО.

Това е много интересно. Трябва да помислим за това, нали? Това е много добре. Трябва да го кажете на Германия. Разбрахте ли, отговори Тръмп.

Американският лидер отбеляза, че САЩ имат много силни отношения с България.

"Имаме страхотно приятелство. Те са страхотен народ. Ние имаме много хора от България в тази държава, живеят в тази държава. Те са граждани на САЩ. Ще разговаряме за визовата програма по молба на вашия премиер. Но те са страхотен народ", каза още Тръмп.

През повечето време, в присъствието на Борисов, Тръмп говори по вътрешнополитически теми. 

Припомняме, премиерът Бойко Борисов пристигна на посещение в САЩ.

Той се срещна с ръководствата на Международния републикански институт (IRI) и Националния демократичен институт (NDI). Преди срещата българската делегация поднесе венец на Мемориала на Незнайния воин в Национален гробищен парк "Арлингтън".

Срещата му с президента Доналд Тръмп продължи над 2 часа, като основните теми, които двамата обсъдиха, бяха визовият режим за българите, сделката за Ф-16, възможностите за инвестиции и бъдеща визита на американския президент у нас.

Гаф - US телевизия представи Борисов за премиер на Белгия

Гаф - US телевизия представи Борисов за премиер на Белгия

Това стана по време на посещението на Борисов в Белия дом