Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава да противоречи на американското разузнаване. Вчера шефовете на разузнаването представиха пред Конгреса оценките за международната заплаха, които са в сблъсък с вижданията на американския лидер, пише "Гардиън".

Директорът на националното разузнаване на САЩ Даниъл Коутс заяви, че Северна Корея "най-вероятно няма да се откаже" от ядрените оръжия, защото ръководството на тоталитарната държава ги разглежда като "решаващи за оцеляването на режима".

Спецслужбите на САЩ противоречат на Тръмп за Иран и Северна Корея

Спецслужбите на САЩ противоречат на Тръмп за Иран и Северна Корея

Принципите, върху които се основава политиката му към тях, се оказват изсмукани от пръстите

Разногласията не са само за Северна Корея, но и за иранската ядрена програма, ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия и климатичните промени.

Тази сутрин държавният глава писа в "Туитър", че "Ислямска държава" "скоро ще бъде унищожена" и че има "добър шанс за ядрено разоръжаване" на Пхенян.

Оценката на Коутс за намеренията на севернокорейците ще окаже особено отражение на фона на подготвената втора среща на върха между Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун в края на февруари.

Тръмп многократно отхвърля информация, че режимът не е спрял производството на ядрени оръжия.

Когато станах президент, ДАЕШ беше извън контрол в Сирия. Оттогава е постигнат невероятен напредък, особено през последните 5 седмици. Халифатът скоро ще бъде унищожен, немислимо преди две години. Преговорите за Афганистан след 18 г. война вървят добре. Борбата продължава, но народът на Афганистан иска мир в тази безкрайна война. Скоро ще видим дали разговорите ще бъдат успешни, написа Тръмп в социалната мрежа.

Отношенията на САЩ със Северна Корея никога не са били по-добри. Няма изпитания, върнаха останките, върнаха заложници. Добър шанс за ядрено разоръжаване. Времето ще покаже какво ще се случи със Северна Корея..., коментира американският лидер.

Президентът на Съединените щати се оплака, че разузнаването изглежда изключително пасивно и наивно що се отнася опасността, която представлява Иран. Според него разузнаването греши, тъй като Ислямската република е източник на потенциална опасност и конфликт. Тръмп вярва, че разузнаването "трябва да се върне в училище".