Заповедта на президента на САЩ Доналд Тръмп за ликвидирането на иранския генерал Касем Солеймани е свързана с предстоящия импийчмънт процес срещу американския лидер в Сената, пише "Уолстрийт джърнъл".

След атаката Тръмп коментирал пред съветници, че е бил под натиск от сенатори от Републиканската партия да се справи с генерал Солеймани. Той гледа на сенаторите като на важни поддръжници в предстоящия импийчмънт процес в Сената, обявиха източници пред изданието.

Франция: Иран може да се сдобие с ядрени оръжия до 1-2 г.

Франция: Иран може да се сдобие с ядрени оръжия до 1-2 г.

Той добави, че САЩ взеха "лошо решение" с изтеглянето си от сделката

Представители на Белия дом разказаха пред вестника, че е имало разногласия между съветниците относно това дали заповедта е разумна, но те решили да изпълнят плана, след като получили информация от разузнаването, че подкрепяни от Иран сили подготвят удари по американски войници в Близкия изток.

Съветниците в крайна сметка застанали зад плана на Тръмп след получаване на разузнавателна информация, че Солеймани ще пътува до международното летище в Багдад, където е имало възможност за удар без да засегнат иракски цивилни. Освен това въздушното пространство над района вече е било под контрола на САЩ.

Отговорът на Иран - само началото на пълномащабна операция в Близкия изток

Отговорът на Иран - само началото на пълномащабна операция в Близкия изток

Това предупреди висш ирански командир

Републиканци, включително сенатор Том Котън, които отдавна настояват за военни действия срещу Иран, са подкрепили решението на президента.

Във вторник Иран изстреля повече от дузина балистични ракети към бази в Ирак с американски войници. Нападението беше в отговор на убийството на иранския генерал Касем Солеймани в Багдад.