Висш ирански командир обяви, че ракетните атаки на Иран срещу позиции на САЩ в Ирак не са имали за цел убийството на американски военнослужещи, а са се опитали да повредят "военната машина" на Вашингтон и били началото на поредица от нападения в региона на Близкия изток, съобщава "Ройтерс", цитирайки иранската държавна телевизия.

Иран: Ударихме американска база в Ирак
Обновена

Иран: Ударихме американска база в Ирак

Пелоси: Америка и светът не могат да си позволят война

Амирали Хаджизадех, който е началник на аерокосмическите сили на Иранската революционна гвардия, също така изтъкна, че "подходящото отмъщение" за убийството на висшия ирански генерал Касем Солеймани било да бъдат изгонени американските сили от Близкия изток.

Той отбеляза още, че Иран имал стотици ракети в готовност и след като Техеран изстреля ракети вчера сутринта, той е използвал "кибератаки за изваждане от строя на самолетните и безпилотни навигационни системи на САЩ".

Рохани: Окончателният отговор на Иран - изритване на САЩ от региона

Рохани: Окончателният отговор на Иран - изритване на САЩ от региона

Генерал Солеймани героично се би срещу ДАЕШ ("Ислямска държава"), "Ал Нусра", "Ал Кайда" и други

По-рано Хаджизадех каза, че "дори убийството на Тръмп" би било недостатъчно отмъщение за смъртта на ген. Солеймани.

Междувременно вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс настоя, че Вашингтон е готов да отговори военно на евентуално нападение на иракските паравоенни групировки, подкрепяни от Иран.

Пенс е отбелязал, че разузнавателната информация показвала, че Техеран е пришпорвал милиции, които по-рано обещаха да атакуват коалиционните сили в отговор на убийството на иракския военен командир Абу Махди ал Мухандис, да се въздържат от всякакви удари срещу САЩ.

Ал Мухандис беше убит заедно с ген. Солеймани, което предизвика ответни удари срещу позиции на САЩ в Ирак.

Иран предупредил Ирак, а Ирак - САЩ за предстоящите ракетни удари

Иран предупредил Ирак, а Ирак - САЩ за предстоящите ракетни удари

Иран е предупредил и кои бази не трябва да се доближават