Американският президент Доналд Тръмп категорично отхвърли обвиненията в расизъм след последния скандал, в който името му бе намесено. 

Той направи това отново чрез публикации в "Туитър". В тях очаквано нападна демократите и по-точно засегнатите от него четири жени, конгресмени от малцинствен произход. 

Конгресът на САЩ осъди расистките коментари на Тръмп

Конгресът на САЩ осъди расистките коментари на Тръмп

Президентът отхвърли обвиненията

По думите му, ясно е, че те мразят САЩ, а който не се чувства щастлив в страната, е свободен да я напусне. 

Тръмп прилага и данни, според които одобрението на съответните конгресменки е ниско, въпреки опитите на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси да ги лансира. 

Така, Илхан Омар има едва 8% одобрение, а Окасио Кортес - 21 процента. 

Тръмп препоръчва на републиканците "да не падат в капана на демократите", като показват слабост пред тях. 

Припомняме, че по-рано четирите конгресменки от Демократическата партия, превърнали се в жертва на расистки атаки от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп, обвиниха американския лидер в следване на "дневния ред на белите националисти" и призоваха американците "да не се хващат" на риториката на милиардера, която разделя страната.

През уикенда Тръмп призова няколко конгресмени да се прибират по държавите си по произход. Става въпрос за Александрия Окасио-Кортес от Ню Йорк, Аяна Пресли от Масачузетс, Рашида Тлаиб от Мичиган и Илхан Омар от Минесота. Скандалният коментар на Тръмп е осъждан в САЩ и по целия свят.

Тръмп: Демократите одобряват социализъм, мразят Израел и САЩ

Тръмп: Демократите одобряват социализъм, мразят Израел и САЩ

Демократите се опитаха да се дистанцират от четирите "прогресивни"

Четирите потърпевши жени са от етническите малцинства. Само Илхан Омар не е родена в САЩ. Тя е от Сомалия. Пристига в САЩ на 12 -годишна възраст като бежанец и пет години по-късно получава американско гражданство. Всички те са от прогресивното крило на Демократическата партия и се борят за прокарване на леви политики.