Четирите конгресменки от Демократическата партия, превърнали се в жертва на расистки атаки от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп, обвиниха американския лидер в следване на "дневния ред на белите националисти" и призоваха американците "да не се хващат" на риториката на милиардера, която разделя страната, пише "Гардиън".

Тръмп: Демократите одобряват социализъм, мразят Израел и САЩ

Тръмп: Демократите одобряват социализъм, мразят Израел и САЩ

Демократите се опитаха да се дистанцират от четирите "прогресивни"

През уикенда Тръмп призова няколко конгресмени да се прибират по държавите си по произход. Става въпрос за Александрия Окасио-Кортес от Ню Йорк, Аяна Пресли от Масачузетс, Рашида Тлаиб от Мичиган и Илхан Омар от Минесота. Скандалният коментар на Тръмп е осъждан в САЩ и по целия свят.

Четирите потърпевши жени са от етническите малцинства. Само Илхан Омар не е родена в САЩ. Тя е от Сомалия. Пристига в САЩ на 12 -годишна възраст като бежанец и пет години по-късно получава американско гражданство. Всички те са от прогресивното крило на Демократическата партия и се борят за прокарване на леви политики.

Тереза Мей разкритикува остро Тръмп за атаката му срещу демократките от Конгреса на САЩ

Тереза Мей разкритикува остро Тръмп за атаката му срещу демократките от Конгреса на САЩ

Въздържа се да го определи за расист

На съвместна пресконференция в Конгреса четирите жени отвърнаха. Те определиха изказванията на Тръмп като расистка атака срещу избрани от американците конгресмени, а също така опит за отвличане на вниманието от корумпираната администрация, която е свързана с нехуманни практики.

"Това е дневният ред на белите националисти, дали се случва в чат румовете, или по националната телевизия, сега достигна градината на Белия дом", обяви Омар и нарече това "основен момент в нашата страна", като "очите на историята" гледат.

Според нея Тръмп открито е нарушил положената клетва, тъй като позволява злоупотреба с правата на човека на американско-мексиканската граница, а освен това е сътрудничил на чуждо правителство по време на президентските избори през 2016 г.

"Време е да спрем да позволяваме на този президент да се подиграва с нашата Конституция. Време е за импийчмънт на този президент", призова Омар.

Окасио-Кортес, която е родена в Ню Йорк и по произход е от Пуерто Рико, каза, че "не е изненадана" от коментарите на американския лидер.

"Този президент...не знае как да защитава политиките си и той знае само да атакува нас лично", смята Кортес.

Тръмп ожесточава атаката си срещу четирите цветнокожи демократки от Конгреса на САЩ

Тръмп ожесточава атаката си срещу четирите цветнокожи демократки от Конгреса на САЩ

Обвини ги в омраза към САЩ

Тлаиб, дъщеря на палестински имигранти, поднови призивите си Тръмп да бъде отстранен от власт.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси обяви, че долната камара официално ще осъди "ксенофобията" на Тръмп с резолюция.