Президентът на САЩ Доналд Тръмп номинира критик на американското военно дислоциране като посланик на Германия. Това се случва на фона на плана на лидера на САЩ да изтегли част от американския контингент от европейската страна, информира АФП.

Тръмп одобри план на Пентагона за изтегляне на 9500 войници от Германия

Тръмп одобри план на Пентагона за изтегляне на 9500 войници от Германия

Планът на Тръмп е критикуван в Конгреса на САЩ и Европа

Белият дом съобщи, че държавният глава номинира ветерана от Сухопътните войски на американската армия полковник Дъглас Макгрегър, който често коментира пред телевизия Фокс нюз, а също така е писал за германската военна история.

Номинацията трябва да бъде потвърдена от Сената, където Републиканската партия на Тръмп има мнозинство.

Макрегър открито критикува войната в Ирак и твърдо подкрепя решението на Тръмп за изтеглянето на американските сили от Сирия. Според него САЩ нямат интерес от поддържане на войски в Ирак и Сирия. Той смята, че Турция, а не Иран, представлява ключова заплаха.

Номинираният за посланик на Германия, който е с докторска степен, е изследвал отношенията на Източна Германия със Съветския съюз. Той предизвика дебат с книгата си от 1997 г. "Breaking the Phalanx", в която се призовава за реорганизация на армията.

Тръмп често критикува дислоцирането на американски войски в чужбина и през юни одобри план за изтегляне на 9500 войници от Германия.

Ако бъде потвърдена номинацията, Макгрегър ще наследи мястото на друга противоречива личност, Ричард Гренъл, който многократно изуми Германия с нехарактерни за посланик коментари.

Гренъл се върна във Вашингтон след оставката си през юни. Той е назначен от Тръмп за директор на националното разузнаване.

Междувременно АФП съобщава, позовавайки се на източници от САЩ и Германия, че Вашингтон е готов да разкрие планове за дислоцирането на американските сили в Европа през следващите дни.