Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че задължението училищата да са свободни зони от оръжие е "открита покана" за насилие и вероятни стрелби.

"Ако училищата бъдат задължени да бъдат свободни зони от оръжие, насилието и опасността получават открита покана да влязат. Почти всички стрелби в училищата са в свободни зони от оръжие. Страхливците ще ходят само там, където няма отпор", написа Тръмп в "Туитър".

Тръмп се отказа да вдига възрастта за купуване на оръжие

Тръмп се отказа да вдига възрастта за купуване на оръжие

Не изпълни обещанието си, дадено след кървавата баня във Флорида

По-рано той написа в социалната мрежа, че "нещата се придвижват бързо" относно законодателството за контрол над оръжията, но осъди липсата на политическа подкрепа.

По думите му Белият дом ще подкрепи по-големи проверки на хората, които искат да закупят оръжие. Той също така каза, че аксесоарът bump-stock ще бъде забранен и част от учителите ще бъдат обучени да използват оръжие.

Bump-stock e англоезичен жаргон, обозначаващ импровизиран способ за значително повишаване боевата скорострелност на полуавтоматично оръжие. Става въпрос за контрол на стрелковата постъпателност на движението на оръжието при откат и използването на този импулс за задействане на спусъка. Използва се само от няколко позиции на тялото (обикновено от тазобедрената област) и позволява да се произвежда непрецизна интензивна стрелба, сравнима с автоматичен откос.