Впечатлен от военния парад на Деня на Бастилията във Франция, президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля на американския празник на 4 юли да се организира военен парад, информират световни агенции.

Според вижданията на американския лидер парадите ще се провеждат в столицата Вашингтон на 4 юли. В тях ще участват танкове и самолети.

Американският държавен глава сподели идеята си по време на разговори с френския си колега Еманюел Макрон, който покани Тръмп и първата дама Мелания на военния парад в центъра на Париж на Деня на Бастилията през юли.

Тръмп изтъкна, че двучасовата процесия е била "изключително нещо за Франция и за духа на Франция", намеквайки, че иска същото и за американците.

В обичайния си стил президентът на САЩ каза, че иска парадът да бъде по-голям и по-хубав от този, който е видял във Франция.

"Беше един от най-големите паради, които някога съм виждал", изтъкна Тръмп.

"Ние можем да направим нещо подобно на 4 юли във Вашингтон по Пенсилвания авеню. Трябва да опитаме", каза той.

Доналд Тръмп подчерта, че на парада във Франция е имало представители от различни войски и въоръжените сили са били облечени с различни униформи.

"Наистина беше направено толкова добре", смята той.

Така че наистина обмисляме да организираме голям парад на 4 юли на Пенсилвания авеню, за да покажем военната си мощ, добави Тръмп.

Американският лидер изтъкна, че е обсъдил идеята с шефа на канцеларията си Джон Кели.