Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че администрацията му може да публикува видеото с операцията на американските специални части, която завърши със смъртта на лидера на ДАЕШ ("Ислямска държава") Абу Бакр ал Багдади, информира "Политико".

Тръмп мощно освиркан на бейзболен мач часове след като се похвали с убийството на Багдади

Тръмп мощно освиркан на бейзболен мач часове след като се похвали с убийството на Багдади

Скандират "Заключете го!"

"Обмисляме го. Ние може", каза Тръмп пред журналисти преди да отпътува за Чикаго. "Може да вземем някои части от видеото и да ги публикуваме, да", продължи той.

Вчера Тръмп даде извънредна пресконференция, на която той потвърди, че Багдади се е самовзривил при операция на американските специални части. "Той умря като страхливец. Той цивреше, крещеше и плачеше", обясни американският лидер и сравни предаваната на живо мисия с като да "гледаш филм", въпреки че президентът на САЩ не е успял да види какво се случва в тунела, нито е чул Багдади какви звуци е издавал преди смъртта си, според "Ню Йорк таймс".

Няма къде да избяга: Как САЩ най-накрая хванаха Багдади

Няма къде да избяга: Как САЩ най-накрая хванаха Багдади

Заклещен в тунел без изход и с приближаващ се към него робот, Абу Бакр ал Багдади нямаше изход за бягство

Детайлното описание на операцията от Тръмп притесни представители на службите, които се опасяват, че коментарите на американския лидер могат да засегнат бъдещи акции и събирането на разузнавателна информация.

Въпреки тези разкрития Тръмп днес отново защити решението си да не разкрива предварителна информация за операцията на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси и други топ конгресмени от Демократическата партия, като разкритикува председателя на Комисията по разузнаване към долната камара Адам Шиф, че е голям издайник на информация.

Определен е евентуалният приемник на Абу Бакр ал Багдади

Определен е евентуалният приемник на Абу Бакр ал Багдади

През август Багдади назначи Абдула Кардаш на висок пост в групировката