Заклещен в тунел без изход и с приближаващ се към него робот, Абу Бакр ал Багдади нямаше изход за бягство. В тъмнината лаеха кучета, американски войник подвикваше и след това силна експлозия, която уби най-издирвания човек в света, заедно с три ужасени деца, които той използва като човешки щит.

Американските военни най-накрая хванаха лидера на ДАЕШ ("Ислямска държава") в селце в Северозападна Сирия, но не и преди той да детонира жилетка с експлозиви на тялото си, докато войници от специалните части се изсипваха от хеликоптери и се позиционираха до каменна къща, в която Багдади се укриваше.

Определен е евентуалният приемник на Абу Бакр ал Багдади

Определен е евентуалният приемник на Абу Бакр ал Багдади

През август Багдади назначи Абдула Кардаш на висок пост в групировката

В американския екип имаше специалисти по съдебна медицина, които носиха проби от ДНК на Багдади и техника, за да ги сравнят с останките на мястото на операцията. Те бързо сравниха пробите с това, което войниците успяха да извадят от взривения тунел. Два часа от началото на операцията специалните части успяха да потвърдят, че наистина са открили техния човек. Няколко войници прибраха това, което е останало от Багдади в чували, друга група изпрати 10 деца до дома на объркан съсед, а други войници качиха някои неща от разрушената къща на чакащите 8 американски хеликоптера.

Снимка 449994

Източник: ЕПА

Малко преди 03,30 часа сирийско време хеликоптерите потеглиха към Арбил - 70-минутен полет над територия на Сирия, където организацията, която води Багдади повече от 6 г., все още хвърля сянка. Хеликоптерите за кратко навлязоха в Турция, а след това в Североизточна Сирия, където този месец изоставените от САЩ кюрдски партньори бяха принудени да се оттеглят, и след това към кюрдската част на Северен Ирак - там започна продължително преследване на Багдади - където войниците разтовариха плячката и донесоха награда на президента Доналд Тръмп, който силно се нуждаеше от нея след ужасен месец за САЩ в Близкия изток.

Русия се усъмни в реалността на операцията за ликвидиране на Багдади

Русия се усъмни в реалността на операцията за ликвидиране на Багдади

Поредната "смърт" на Багдади нямала никакво оперативно значение

Багдади беше награда, която преди се изплъзваше от ръцете на преследвачите му, както и от най-добрата технология, която разузнавателните агенции по света биха могли да използват. Царят на терора отдавна беше разбрал опасностите да си беглец в дигиталната епоха. Но преследването му започна и приключи с използването на по-старомодните начини за шпионаж: друг човек снесе тайната.

Иракски представители обявиха, че в средата на септември са установили сириец, който е използван за прехвърлянето на съпругите на двама от братята на Багдади, Ахмад и Джума, в провинция Идлиб през Турция. Същият трафикант е помогнал за прехвърлянето на децата на Багдади от Ирак. Иракски разузнавачи заявиха, че са успели да вербуват човека и жена, която се смята, че е била негова жена, както и един от племенниците на Багдади. Те са предоставили информация за пътищата, които Багдади използва и дестинацията на хората, които пътуват с него. Пробив като никога преди и скоро информацията попада в ръцете на ЦРУ.

Иран за Багдади: САЩ просто убиха създанието си

Иран за Багдади: САЩ просто убиха създанието си

Ислямската република обвинява САЩ за създаването на ДАЕШ

Към средата на октомври вече има план за залавянето или ликвидирането на Багдади. Операцията е на името на Кайла Мюлер - американският съветник по национална сигурност Робърт О'Брайън разкри в неделя - в памет на хуманитарния работник от Аризона, който е бил поробен от Багдади и по-късно загинал в Ракка.

Снимка 449992

Източник: ЕПА

Иракски представители разкриха, че са предоставили информация на Вашингтон, след като Багдади се преместил в Идлиб. Параноичен, придвижващ се бавно заради травми от войната и боледуващ от диабет, въпреки това 48-годишният променяше местоположението си често. Той често се е местил между Източна Сирия и Западен Ирак преди да се установи в провинция Идлиб, според иракското разузнаване.

Сирийските кюрди очакват отмъстителни атаки на ДАЕШ след смъртта на Багдади

Сирийските кюрди очакват отмъстителни атаки на ДАЕШ след смъртта на Багдади

"Всичко е възможно, включително атаки срещу затвори"

Беше дълъг път от дома за мъж, който се доверява на много малко извън Ирак и на никого извън вътрешното му обкръжение. И беше малко вероятно място да свърши, според представители на европейско разузнаване, които за последно са го следили до източния сирийски град Багхуз през януари.

В началото на миналата седмица представители на САЩ и Ирак бяха все по-уверени, че Багдади наистина е в провинция Идлиб, като се придвижва между къщи в селце, наречено Бариша, не далеч от турската граница. И тук технологичните възможности на САЩ помогнаха за установяване Багдади с кого е и къде отсяда. Единият човек беше Абу Мохамед ал Халаби - лидер на салафитската джихадистка група "Хурас ал Дин", малко вероятен приятел на лидера на ДАЕШ. Няколко седмици по-рано членове на "Хурас ал Дин" екзекутираха хора, които са заподозрени, че са били поддръжници на ДАЕШ.

Според регионални представители къщата на Ал Халаби е била построена в началото на годината над комплекс от тунели. Идеално скривалище за беглец и за атака на мястото ще е необходима голяма сила.

В четвъртък следобед президентът и аз бяхме информирани, че има голяма вероятност той да е в сградата в провинция Идлиб, коментира вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс пред CBS в неделя.

Багдади ликвидиран?

Багдади ликвидиран?

Очаква се окончателното потвърждение

Вчера на пресконференция, на която Доналд Тръмп потвърди смъртта на Багдади, американският лидер съобщи, че е издал заповед за операцията в събота във Вашингтон. Малко след това специални части, базирани в Арбил, са получили заповедта да потеглят за Идлиб. Беше най-голямата и най-опасната операция във войната срещу ДАЕШ. Русия, която контролира въздушното пространство над Идлиб, е уведомена, както и Турция, която имаше напрегнати отношения със САЩ през последните седмици. Сирийските кюрди в Североизточна Сирия също са били известени.

Снимка 449993

Източник: ЕПА

Специалните части пристигнали малко след 01,00 часа и били посрещнати от стрелба. При последвалите боеве най-малко деветима джихадисти от ДАЕШ са убити освен Багдади, много от тях роднини. Хазяинът Ал Халаби е сред убитите, както и две съпруги на Багдади, които се смята, че са детонирали жилетка с експлозиви. Лидерът на ДАЕШ влязъл в мрежа от тунели. Тръмп обяви, че командосите са знаели къде точно е тунелът и как да разбият стените.

Багдади беше единственият в тунела и той придърпа три от децата си с него. Той стигна края на тунела, докато нашите кучета го преследваха. Багдади детонира жилетката си и се самоуби, както и трите си деца. Тестовете показват, че е той, обяви Тръмп.

Мартин Чулов, кореспондент на "Гардиън" в Близкия изток