Кюрдските сили в Сирия обявиха, че очакват отмъстителни атаки от страна на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") след съобщението на САЩ по-рано днес, че главатарят на терористите Абу Бакр ал Багдади е бил убит, съобщава "Франс прес".

"Спящи клетки ще търсят отмъщение за смъртта на Багдади", подчерта Мазлум Абди, който е главният командир на Сирийските демократични сили (СДС), които са де факто армията на кюрдската администрация, която държи хиляди бойци на ДАЕШ в затвори в Северна Сирия.

Тръмп потвърди: Багдади е мъртъв

Тръмп потвърди: Багдади е мъртъв

Лидерът на ИДИЛ е бил убит при среднощна военна операция на САЩ

"Ето защо всичко е възможно, включително атаки срещу затвори", допълни той.

СДС, които бяха основният партньор на оглавяваната от САЩ коалиция в Сирия по време на годините на операции срещу ДАЕШ в Сирия, държат приблизително 12 000 свързани с ДАЕШ в различни съоръжения в Североизточна Сирия.

Операцията, начело на която бяха СДС, през март тази година ликвидира и последното късче от самопровъзгласения от ДАЕШ "халифат", който някога обхващаше огромна територия в Сирия и Ирак.

Териториалното поражение на терористичната групировка обаче не означава смъртта на организацията или на нейната идеология.

Багдади ликвидиран?

Багдади ликвидиран?

Очаква се окончателното потвърждение

Малки подразделения от бойци оттогава преминаха в нелегалност и продължиха да извършват партизански нападения в региона.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който обяви смъртта на Багдади в тържествено обръщение от Белия дом по-рано днес, през миналата година беше казал, че възнамерява да изтегли американските войски от Сирия.

Американските сили наистина се изтеглиха от някои райони в Северна Сирия, въпреки че остават в райони в Източна Сирия, които включват петролни кладенци.

Вакуумът, създаден от предислоцирането на САЩ и последващата операция, предприета от Турция срещу кюрдските сили, засили опасенията от масови бягства от затворите на свързани с ДАЕШ.

Тръмп благодари на сирийските кюрди "за определената подкрепа, която успяха да ни окажат" в операцията срещу Багдади.

Мазлум заяви по-рано в публикация в социалните мрежи, че операцията срещу главатаря на ДАЕШ е резултат от съвместна разузнавателна работа.