Висшите съветници на американския президент Доналд Тръмп в областта на отбраната и външната политика са предложили голяма промяна в стратегията за Афганистан, която на практика ще върне САЩ във войната срещу талибаните.

Това пише американският вестник "Вашингтон пост", позовавайки се на източници.

Новият план, който все още трябва да бъде одобрен от президента, призовава за разширяване на американската военна роля като по-обширни действия за принуждаване на талибаните да седнат на масата за преговори, поясниха американски източници.

Планът е представен след преглед на политиката на САЩ по отношение на Афганистан, който се базира на желанието на държавния глава за преобръщане на влошаващата се ситуация със сигурността в Афганистан и Вашингтон да "започне отново да печели", изтъкна източник.

Новата стратегия, която е подкрепяна от топ представители на кабинета, ще даде пълномощия на Пентагона, а не на Белия дом, да реши броя на американските войници в Афганистан и ще даде на военните повече правомощия за нанасяне на въздушни удари по талибаните. Също така се предвижда отмяна на наложени от предишната администрация ограничения, които пречат на мобилността на американските военни съветници на бойното поле.

Крайният резултат е промяна на стратегията на бившия американски президент Барак Обама за ограничаване американската военна роля в Афганистан.

Тръмп се очаква да обяви крайното си решение за стратегията преди срещата на върха на НАТО на 25 май в Брюксел.