Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че обмисля президентски декрет, за да наложи спорен въпрос за гражданството по време на преброяването през 2020 г., след като Върховният съд блокира първоначалните му опити да включи такъв въпрос, информира "Ройтерс".

В същото време днес следобед изтича наложеният от съда краен срок за разкриване на плановете на администрацията.

Тръмп опроверга информацията, че САЩ няма да питат за гражданство

Тръмп опроверга информацията, че САЩ няма да питат за гражданство

Президентът на САЩ Доналд Тръмп използва "Туитър", за да опровергае информация, че администрацията му е решила да се откаже от въпроса

"Ние работим върху много неща, включително и върху президентски указ", заяви Тръмп пред журналисти до Белия дом преди да отлети за голф игрището си в Бедминстър, Ню Джърси.

Той също намекна, че може да бъде включен въпрос за гражданството на по-късен етап, дори и да не е във въпросника, който в момента се разпечатва.

Окръжният съд в Мериленд поиска от администрацията да разкрие намеренията си до 14,00 часа местно време. Говорител на Белия дом коментира в четвъртък, че администрацията проучва всяка опция за включване на въпроса.

На 27 юни Върховният съд блокира включването на въпроса. Но съдът позволи на администрацията да излезе с разумно предложение.

Търговският министър Уилбър Рос заяви във вторник, че Бюрото за преброяване на населението на САЩ е започнало процеса по разпечатване на въпросника без въпрос за гражданството, което се възприе като отказ на администрацията да се занимава с казуса. Но в сряда със съобщение в "Туитър" Тръмп нареди промяна в политиката, като се закани да се борят докрай.

В САЩ няма да питат за гражданство

В САЩ няма да питат за гражданство

Важен въпрос при преброяването

Преброяването е използвано при разпределението на местата в Камарата на представителите на САЩ и отпускането на 800 милиарда долара за федерални услуги.

Критици смятат, че въпросът за гражданството е номер на републиканците да сплашат имигрантите да не участват в преброяването.

Тръмп настоява за въпрос за гражданството в плана за преброяване на американците

Тръмп настоява за въпрос за гражданството в плана за преброяване на американците

Въпросът ще бъде оспорван пред Върховния съд на САЩ