Нанси Пелоси е радикален демократ. Това написа в "Туитър" американският президент Доналд Тръмп. Той изля гнева си в серия от съобщения по темата.

Повод за гневната му реакция стана отказът на председателя на Камарата на представителите на неговото предложение за излизане от продължаващия вече месец шътдаун.

По думите на Тръмп, Пелоси вече се държи нерационално и прекалено ляво като радикален демократ. Някои от демократите, пише той, отхвърлиха предложението ми, преди още да съм се изказал. Те не виждат наркотици и престъпност, интересуват ги само изборите през 2020 година. 

Все пак, той декларира желание за диалог.

Тръмп се похвали и с добрите си резултати сред испаноговорящите в страната. Според последните социологически проучвания, вече 50% от тях одобряват политиката му. При предишните допитвания, те в били едва 19 процента. Този скок в одобрението Тръмп си обяснява с миналото на тези хора, които познават проблема отлично и заради това са "за" стената, която иска да построи по южната граница.

Припомняме, че в официална реч Тръмп заяви, че е готов на компромис по отношение на програмата DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), защитаваща нелегалните имигранти в детска възраст, които американското общество нарече "мечтатели" - да не бъдат депортирани. Става дума за стотици хиляди случаи.

Тръмп е готов да отстъпи за „мечтателите“, но настоява за 5.7 милиарда за стената

Тръмп е готов да отстъпи за „мечтателите“, но настоява за 5.7 милиарда за стената

Демократите отхвърлиха предложението...

Тръмп, който от 2 години се опитва да отмени програмата, предлага да я удължи с три години.

Същевременно американският президент е готов да се откаже от построяването на стена по цялата граница с Мексико и предлага тя да бъде с дължина 370 километра.

Той обаче продължава да настоява сумата за построяване на съоръжението да бъде увеличена до 5,7 милиарда долара.

"За съжаление неговото предложение е компилация от вече отхвърлени инициативи, всяка от които е неприемлива. Това не може да се приеме като честен опит за връщане на стабилността в живота на хората" - коментира обаче Нанси Пелоси.

Така словесната война между двамата продължава вече седмици наред след началото на правителствената криза и неуспешните опити за решаването ѝ.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп освен това отряза плановете на Пелоси да използва военен самолет на администрацията до Афганистан като отговор на предложението на демократа към американския лидер да отложи ежегодната си реч за Състоянието на съюза пред Конгреса на 29 януари именно заради продължаващото спиране работата на правителството заради липса на финансиране.