Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп отново иска да продаде оръжия на Саудитска Арабия. Преди година Тръмп сключи спорна оръжейна сделка за 8,1 милиарда долара въпреки опозицията на Конгреса.

"Администрацията в момента се опитва да продаде още хиляди бомби с прецизно насочване на приятеля на президента, саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман", обяви сенаторът от Ню Джърси Боб Менендес пред Си Ен Ен.

САЩ изтеглят "Пейтриът" и изтребители от Саудитска Арабия, обмислят сдържане на Китай

САЩ изтеглят "Пейтриът" и изтребители от Саудитска Арабия, обмислят сдържане на Китай

Вашингтон увеличи присъствието си в арабската страна заради напрежението с Иран

Демократът добави, че правителството иска да завърши продажбата, все още не са разкрити подробности публично, "въпреки че саудитите иска да излязат от провалената и брутална война в Йемен".

Менендес, топ демократ в Комисията по външни отношения към Сената, припомни как предишният договор за продажба на оръжия на Саудитска Арабия и ОАЕ беше блокиран от Конгреса след убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги.

Американските разузнавателни служби заключиха, че убийството е по нареждане на престолонаследника, "капризен саудитски деспот, който си мисли, че може да избива критиците си без последици", подчерта Менендес.

След като Конгресът блокира сделката миналата година, държавният секретар Майк Помпео прибягна до мъглява "извънредна процедура" за прокарването й.

"Днес, година по-късно, все още няма оправдание за решението на САЩ да продава бомби на Саудитска Арабия", допълни демократът.

Той призова Конгреса да блокира новата сделка.