Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп планира да се отклони от споразумение за въоръжението между 34 държави с цел да позволи на американски оръжейни компании да продават повече безпилотни самолети на различни държави.

Това съобщиха трима източници от отбранителната индустрия и американски представител пред "Ройтерс".

Промяната в политиката, която не е съобщавана до този момент, може да открие възможности за продажба на американски бойни самолети на по-нестабилни правителства като Йордания и Обединените арабски емирства, на които им е забранено да купуват такива оръжия заради 33-годишния договор Режим за контрол на ракетните технологии (MTCR), обясни американският представител. Той добави, че това може доведе до нарушаване на договора и от други държави като Русия.

Различното интерпретиране на MTCR е част от по-широки усилия на администрацията на Тръмп да продава повече американски оръжия в чужбина. Правителството прави преглед на редица регулации относно износа на оръжие и изтегли САЩ от споразумения като Договора "Открито небе"Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран.

Отклоняване от договора MTCR ще позволи на американски компании като General Atomics Aeronautical Systems Inc и Northrop Grumman Corp да влязат на нови пазари, които в момента са доминирани от по-несъвършени технологии на Китай и Израел. Двете държави не участват в MTCR.

Източниците разкриха пред осведомителната агенция, че американските агенции са съгласували промените през май и Държавният департамент се очаква да одобри първите продажби на безпилотни самолети в съответствие с новото тълкувание най-рано от това лято.

Промяната ще бъде обсъдена на Съвета по национална сигурност към Белия дом на 16 юни. Очаква се Съветът да одобри политическата промяна и да обсъдят възможно изявление от страна на Белия дом.

Според експерти разширяването на продажбата на бойни безпилотни самолети може да увеличи конфликтите по света.

До момента само на Англия, Франция и Австралия им се позволява да купуват големи бойни безпилотни самолети от американски производители.

Йордания, Румъния, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства показват интерес да закупят такива оръжейни системи и ще са сред първите купувачи след въвеждането на промяната.

MTCR е подписано през 1987 г. от САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания. То е с фокус предотвратяване разпространението на ядрени оръжия. Договорът е помогнал за спиране на ракетни програми на държави като Египет, Аржентина и Ирак. Към момента договорът определя някои безпилотни самолети като крилати ракети и следователно има сериозни ограничения при износ.