Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи нови мита върху европейски продукти за 4 милиарда долара, включително сирене, шотландско уиски и маслини. Американският лидер засилва натиска върху ЕС във връзка с дългогодишен спор около субсидирането на Airbus, пише "Гардиън".

От офиса на търговския представител на САЩ публикуваха списък с още 89 стоки, включително маслини, италиански и холандски сирена, шотландско уиски, ирландско уиски, паста, кафе и шунка, които може да бъдат обложени с мита.

Заплахата е отправена дни след сключеното примирие в търговската война между САЩ и Китай.

САЩ и ЕС се заплашват взаимно да си наложат мита върху самолети, трактори и храни в търговски спор, свързан със субсидирането на американския производител на самолети Boeing и европейския конкурент в лицето на Airbus.

Тръмп наложи 25-процентови мита върху европейска стомана и 10% върху алуминий от ЕС, които влязоха в сила през май 2018 г. Тогава той обяви, че "търговските войни са хубаво нещо". ЕС отговори през февруари с ограничаване на вноса на стомана.

Световната търговска организация установи, че Boeing and Airbus, двата най-големи производителя на самолети в света, са получили милиарди долари държавни субсидии. Това е един от най-големите търговски спорове в историята. През лятото организацията се очаква да вземе решение относно молба на САЩ да се наложат санкции, въпреки че може да бъде отложено за септември.