По оценка на Световната търговска организация (СТО) американските власти субсидират производството на граждански самолети Boeing за сметка на данъчни облекчения и по този начин подриват конкурентоспособността на другите авиопроизводители.

Това решение по повод многогодишния спор на Европейския съюз със САЩ бе публикуван от Апелационния органа на СТО в четвъртък, 28 март.

Според арбитрите на организацията, Съединените щати продължават да изплащат субсидии на американската корпорация, независимо че подобни мерки са незаконни в рамките на по-ранни решения на СТО.

Експерт: Boeing е прекалено голяма, за да фалира

Експерт: Boeing е прекалено голяма, за да фалира

Сега е моментът да се инвестира в акциите на компанията, докато са по-евтини, казват анализатори

Данъчните облекчения от предоставяни от страна на щата Вашингтон, от които се ползва Boeing при производството на самолети, а така също стимулиращите мерки, оборени от щата Южна Каролина, нанасят ущърб на икономическите интереси на европейската корпорация Airbus. 

В решението на СТО се отбелязва също така, че американските власти продължават да субсидират Boeing, независимо от решението на организацията, прието през 2012 г. за незаконността на подобни мерки.

От Европейската комисия, коментирайки позицията на СТО, отбелязват:

"ЕС приветства днешното решение на Апелативния орган на Световната търговска организация (СТО), което потвърждава дългогодишната позиция на ЕС, че Съединените щати не са предприели никакви стъпки за спазване на правилата на СТО за подкрепа на Boeing.

Проблемите с Boeing 737 Max поставят под риск поръчки за $600 милиарда

Проблемите с Boeing 737 Max поставят под риск поръчки за $600 милиарда

Редица авиокомпании обявиха, че ще преразгледат договорите или че ще се насочат към Airbus