Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че най-вероятно ще подкрепи Конгреса да отмени федералната забрана за употреба на марихуана, пише "Лос Анджелис таймс".

Според вестника това е голяма крачка, която ще промени наскоро появилия се сектор за производство на марихуана и ще прекрати заплахата на правосъдното министерство за борба с канабиса.

Канада е на финалната права за легализацията на марихуаната

Канада е на финалната права за легализацията на марихуаната

Не е ясно къде ще се продава тревата

Коментарът на Тръмп е в сблъсък с позицията на главния прокурор и министър на правосъдието Джеф Сешънс по казуса. Сешънс е яростен противник на легализирането на марихуаната.

Вчера двупартийна коалиция предложи законопроект, който ще позволи на американските щати да легализират марихуаната, като няма да бъдат заплашени от федерално преследване.

Тръмп се изказа по въпроса тази сутрин преди да отлети за срещата на Г-7 в Канада.

Калифорния и други осем щата, включително и Окръг Колумбия, легализираха марихуаната. В други 20 щата се издават разрешителни за употреба на медицинска марихуана.

Канабисът е забранен на федерално ниво. Отмяната би позволила създаване на единни стандарти за тестове и регулация на канабиса, а също така учените ще могат по-свободно да провеждат изследвания върху канабиса за медицинска употреба.