Президентът на САЩ Доналд Тръмп в четвъртък заяви, че подкрепя разширяването на НАТО в Близкия Изток, тъй като САЩ се стремят да ограничат войските в световен мащаб, предаде "Ройтерс".

"Смятам, че НАТО трябва да се разшири и абсолютно трябва да включим Близкия изток", заяви Тръмп пред репортери в Белия дом.

Столтенберг: Всички в НАТО са зад САЩ, Иран да се въздържа от провокации

Столтенберг: Всички в НАТО са зад САЩ, Иран да се въздържа от провокации

Всички са съгласни, че Иран никога не трябва да получава ядрени оръжия

Тръмп предложи засилено участие на НАТО в Близкия изток в сряда, на фона на напрежението между САЩ, Иран и Ирак.

Тръмп каза, че групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) представлява международен проблем, за който другите държави също трябва да помогнат за справяне. "Можем да се върнем у дома, до голяма степен да се приберем и да използваме НАТО", каза Тръмп. "Хванахме ДАЕШ, направихме на Европа голяма услуга."

Тръмп бе сред критиците на НАТО, ксто настоя Европа да плаща повече за колективната си отбрана и да направи отстъпки на американските интереси по отношение на търговията.

НАТО спира подготовката на военни в армията на Ирак
Обновена

НАТО спира подготовката на военни в армията на Ирак

След бомбардировките от САЩ нивото на нестабилност се увеличило

Тръмп се пошегува, че организацията може да бъде наречена НАТО-МЕ, или НАТО плюс Близкия изток.

Белият дом заяви, че Тръмп "подчертава ценността на НАТО да увеличи ролята си за предотвратяване на конфликти и запазване на мира в Близкия изток" в призива.

Посланикът на САЩ в НАТО Кей Бейли Хъчисън заяви, че в четвъртък борбата срещу Ислямска държава е важна както за САЩ, така и за техните съюзници в НАТО.

"Мисля, че това, което президентът търси, са повече от нашите съюзници, които работят с нас в Ирак", каза тя пред CNBC. "И това е нещо, което нашият съвет на НАТО ще трябва да обсъди и да реши, че ще правим повече."