Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от съветниците си да не говорят публично за решение от миналата година за доставяне на оръжия на Украйна в борбата й срещу проруските сепаратисти.

Американската медия NBC News информира, че държавният глава е поискал от съветниците си да омаловажат решението за въоръжаване на Украйна, защото се безпокои, че това ще разклати отношенията с руския лидер Владимир Путин.

Той не иска темата да бъде повдигана. Не иска да се говори за това, каза източник от Белия дом.

Тръмп е следен под лупа заради очевидното си нежелание да критикува публично Москва и Путин. Но източници заявиха пред медията, че частно Тръмп е заел по-твърда позиция срещу Русия.

В телефонен разговор с руския лидер през миналата седмица президентът на САЩ е предупредил Путин, че ако започне въоръжена надпревара, Вашингтон ще излезе победител.

Но днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече информацията и каза, че по време на разговора не е произнасяна такава фраза.

Той каза още, че позицията на Москва за доставяните американски оръжия в Украйна е добре известна. Според говорителя възможно е решението да доведе до негативни последствия.