Републиканци разкритикуваха коментара на президента на САЩ Доналд Тръмп в защита на руския лидер Владимир Путин, съобщава "Политико".

Трима сенатори от Републиканската партия и няколко други консерватори бързо осъдиха или се дистанцираха след изказването на Тръмп в интервю за "Фокс нюз", че Путин и САЩ стоят на равни начала по отношение на убийствата.

"Той е убиец. Путин е убиец", заяви Бил О"Райли - американският журналист, който интервюира Тръмп.

Тръмп уважава Путин, въпреки че е „убиец”

Тръмп уважава Путин, въпреки че е „убиец”

Има много убийци. Ние имаме много убийци

"Има много убийци. Ние имаме много убийци. Какво, смяташ ли, че нашета страна е невинна", отговори държавният глава на САЩ.

"Той е убиец", заяви пред СиЕнЕн лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл по адрес на Путин.

"Руснаците анексираха Крим, нападнаха Украйна и се намесиха в нашите избори. Не, не смятам, че има някакъв еквивалент между начина, по който се държат руснаците и по начина, по който се държат САЩ", поясни сенаторът.

Когато Джейк Тейпър от американската телевизия отговори, че републиканците сигурно ще се надигнат, ако Барак Обама заяви подобно нещо, Макконъл ясно отговори, че не възнамерява да критикува Тръмп.

"Не възнамерявам да критикувам всяко изказване на президента. Но мисля, че Америка е изключителна, Америка е различна. По никакъв начин не действаме като руснаците. Мисля, че има ясна разлика тук, която всички американци разбират и аз не бих го характеризирал по този начин", отговори републиканецът.

Дали Макконъл е уверен, че Тръмп разбира, попита Тейпър. "Определено не разглеждам този въпрос по същия начин като него", отговори той.

"Кога политическите активисти на демократите са били отровени от републиканците или обратното? Ние не сме същите като Путин", написа в "Туитър" сенаторът Марко Рубио, който е отявлен критик на Кремъл.

Сенатор Бен Сас от Републиканската партия също коментира думите на Тръмп.

Путин е враг на политическите дисиденти. САЩ приветстват политическите дисиденти и правото на хората да се борят срещу насилието, поясни той пред ABC. Няма морална равнозначност между Съединените американски щати, най-великата държава на свободата в историята на света, и убийците, които защитават връзкарството на Путин, изтъкна Сас.

Някои консерватори бяха по-открити.

"Тръмп постави САЩ на една и съща морална основа с Русия на Путин", пише Брет Стивънс от в. "Уолстрийт джърнъл".

"Никога в историята президентът не е оклеветявал страната по подобен начин", добави той.