Доналд Тръмп още веднъж повтори, че уважава Владимир Путин, макар че руският лидер е "убиец", пише "Гардиън".

В интервю за "Фокс нюз" американският държавен глава качи САЩ и Русия на един и същи "морален самолет" преди едно от най-важните американски спортни събития днес в Хюстън - Супербол.

Запитан от журналиста Бил О"Райли дали уважава Путин, Тръмп отговори: "Уважавам Путин".

Милиардерът многократно се изказа ласкаво за руския президент по време на предизборната кампания, дори постави под съмнение разкритията на американското разузнаване относно предполагаеми хакерски атаки от страна на Москва преди президентските избори.

Миналата седмица двамата разговаряха по телефона за първи път - далеч по-гладък разговор от проведения с лидера на Австралия. Вашингтон и Москва подготвят среща между Тръмп и Путин.

Тръмп говори с Путин

Тръмп говори с Путин

Това е част от дипломатическата активност на Белия дом

Уважавам много хора, но това не означава, че ще бъда заедно с тях. Той е лидер на страната си. По-добре да се върви заедно с Русия, отколкото не, и ако Русия ни помогне в борбата срещу ДАЕШ ("Ислямска държава"), което е голяма борба, и ислямският тероризъм по света - голяма битка, това е хубаво нещо, каза още Тръмп.

Разгневен Тръмп прекъснал телефонен разговор с австралийския лидер

Разгневен Тръмп прекъснал телефонен разговор с австралийския лидер

Австралия и САЩ са близо до дипломатически скандал

"Дали ще съм с него? Нямам си и на идея. Много е възможно и да не съм", добави той.

"Той е убиец. Путин е убиец", поясни американският журналист.

"Има много убийци. Ние имаме много убийци. Какво, смяташ ли, че нашета страна е невинна", отговори държавният глава на САЩ.

Според официални данни в Русия от 1992 година са убити 36 журналисти.

Иначе Тръмп поясни, че е готов да работи с Киев и Москва за разрешаване на конфликта в Източна Украйна след телефонен разговор с украинския си колега Петро Порошенко.

Тръмп и Порошенко разговаряха по телефона, без конкретни ангажименти

Тръмп и Порошенко разговаряха по телефона, без конкретни ангажименти

Обсъдили са ситуацията в Донбас и партньорството...

Стана ясно също, че Тръмп се е съгласил да участва на срещата на Г-7 в Италия през май след телефонен разговор с италианския премиер Паоло Джентилони. Това може да му бъде и първата визита в Европа като президент на САЩ.

Двамата са обсъдили двустранните отношения и важността на НАТО, както и заплахите срещу колективната сигурност. "Президентът повтори ангажимента на САЩ към НАТО и подчерта важността всички натовски съюзници да споделят финансовата тежест с разходите за отбрана", се казва в съобщение на Белия дом след разговора.