Президентът на САЩ Доналд Тръмп разговаря по телефона с турския си колега Реджеп Ердоган, съобщи Белият дом, цитиран от PTI и ДПА.

Двамата са обсъдили тесните и дългогодишни отношения между двете страни и са споделили ангажимента да се борят с тероризма във всичките му форми, поясняват от администрацията на държавния глава на САЩ.

"Тръмп повтори американската подкрепа за Турция като стратегически партньор и съюзник на НАТО и приветства приноса на Турция в борбата срещу ДАЕШ ("Ислямска държава")", се пояснява в съобщението.

През ноември Ердоган подкрепи Тръмп на конференция в Истанбул. Тръмп заяви след опита за преврат в Турция, че няма да поучава страната, тъй като САЩ също имат много проблеми. 

Американският лидер също е разговарял с испанския премиер Мариано Рахой, за да потвърди силното двустранно партньорство по редица въпроси от двустранен интерес.

По време на разговора лидерите са обсъдили приоритетите, включително усилията за унищожаването на ДАЕШ. Тръмп повтори ангажиментите на Вашингтон към НАТО и подчерта важността всички страни членки на военната организация да споделят тежестта с разходите за отбрана.

Рахой и Тръмп се съгласиха да продължат тясното сътрудничество в областта на сигурността, икономиката и борбата с тероризма.