Данъчните декларации на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп вече са в ръцете на окръжния прокурор на Манхатън Сайръс Ванс, съобщават CNBC и "Гардиън".

Прокуратурата е получила финансовите документи като част от разследване на бизнесите на бившия лидер на държавата.

Върховният съд на САЩ нанесе тежък удар на Тръмп за данъчните декларации

Върховният съд на САЩ нанесе тежък удар на Тръмп за данъчните декларации

Върховният съд на САЩ откри пътя пред прокурор от Ню Йорк сити да се сдобие с данъчните декларации

Според Си Ен Ен документите съдържат милиони страници.

Американската медия отбелязва, позовавайки се на източници, че прокурорите са получили документите в понеделник, часове след решението на Върховния съд.

Източниците поясниха, че са предадени милиони страници документи, в които се съдържа информация за плащаните от Тръмп данъци от януари 2011 до август 2019 г., финансови отчети, споразумения и други документи. 

Прокурор в Манхатън може да получи данъчните декларации на Тръмп, постанови съдът

Прокурор в Манхатън може да получи данъчните декларации на Тръмп, постанови съдът

За пети път съдът не удовлетвори искането на Тръмп

Само преди няколко дни Върховният съд на САЩ отхвърли искане на Тръмп и разреши документите да бъдат предадени на прокурора. Милиардерът от години се опитва да опази финансовите си документи, особено данъчните декларации.

Финансовите документи ще са достъпни само за голямо жури, така че те няма да бъдат огласени публично, но Тръмп се обърна към съда в опит да попречи на Ванс да получи достъп до документите.

Решението на Върховния съд принуди счетоводната фирма на президента Mazars USA LLP да изпълни призовка за предаване на документите на голямо жури, свикано от окръжния прокурор на Манхатън Сайръс Ванс.

Прокурор Сайръс Ванс разследва дали са нарушени законите на щата Ню Йорк, когато Тръмп и компанията му са върнали пари на бившия му адвокат Майкъл Коен, който през 2016 г. е купил мълчанието на порноактрисата Сторми Даниелс, която твърди, че е имала афера с Тръмп.

Тръмп категорично отрича да е имал контакти с Даниелс.

Окръжният прокурор на Манхатън поиска от счетоводната фирма на Тръмп Mazars USA да предаде данъчните декларации от 2011 г.

Майкъл Коен: Тръмп трябва да получи 360 г. затвор за данъчни измами

Майкъл Коен: Тръмп трябва да получи 360 г. затвор за данъчни измами

Коен бе осъден за лъжесвидетелстване пред Конгреса