Окръжният прокурор на Манхатън може да приложи призовка с искане президентът Доналд Тръмп да предаде данъчните си декларации, постанови федерален апелативен съд, пише "Ню Йорк таймс".

Това е още един удар върху американския лидер в дългогодишната му битка да попречи на щатски прокурори да се сдобият с данъчните му декларации.

Федерален съдия нареди на Тръмп да предаде данъчните си декларации от 2011 г.

Федерален съдия нареди на Тръмп да предаде данъчните си декларации от 2011 г.

Очаква се адвокатите на Тръмп да обжалват решението на съдия Виктор Мареро

Трима съдии в Ню Йорк единодушно отхвърлиха аргументи на адвокатския екип на държавния глава, че призовката трябва да бъде блокирана, защото е твърде обширна и граничи с политически тормоз от страна на прокурор Сайръс Ванс, който е демократ.

Съдиите заключават, че президентът не е доказал, че Ванс е подтикван от политика.

Очаква се президентът да обжалва решението във Върховния съд на САЩ.

Ванс коментира, че оглавяваната от него прокуратура няма да приложи призовката за период от 12 дни, ако адвокатите на президента се съгласят да се подходи бързо.

Върховният съд на САЩ нареди на Тръмп да предаде данъчните си декларации на прокуратурата

Върховният съд на САЩ нареди на Тръмп да предаде данъчните си декларации на прокуратурата

Президентът на САЩ няма абсолютен имунитет срещу наказателно преследване

Президентът и Ванс са в ожесточена съдебна битка от август 2019 г., когато от прокуратурата издадоха първата призовка Тръмп да предаде данъчните си декларации за период от 8 г. и други финансови документи от счетоводната си фирма Mazars USA. Призовката е част от разследване на Тръмп и бизнес практиките му.

Прокурорът не е разкрил обхвата на разследването. Но прокурори намекнаха в съдебни документи, че проверяват за различни потенциални престъпления, включително данъчни измами и фалшифициране на документи. Те отбелязват, че данъчните декларации са в основата на разследването.

Основният аргумент на държавния глава срещу призовката е, че цялото разследване на прокурора е съсредоточено изцяло върху това, че Тръмп и компанията му са върнали пари на бившия му адвокат Майкъл Коен, който през 2016 г. е купил мълчанието на порноактрисата Сторми Даниелс, която твърди, че е имала афера с Тръмп.

Обхватът на призовката, според адвокатите на президента, е твърде голям за подобно разследване. Но съдиите отхвърлиха аргументите.

За пети път съдът не удовлетвори искането на Тръмп да се блокира призовката.

Държавният глава отказва да публикува данъчните си декларации, което е в разрез с 40-годишна традиция в Белия дом.

Наскоро "Ню Йорк таймс" публикува разследване, което разкрива, че Тръмп е платил 750 долара данъци през 2016 и 2017 г.