Върховният съд на САЩ откри пътя пред прокурор от Ню Йорк сити да се сдобие с данъчните декларации и други документи на бившия президент Доналд Тръмп като част от разследване, информира "Ройтерс".

Осведомителната агенция отбелязва, че това е голям удар за Тръмп, който се опитва да скрие подробности за плащаните данъци през годините.

Върховните съдии отхвърлиха искане на Тръмп да блокират решение на по-долна съдебна инстанция от 7 октомври. Решението принуждава счетоводната фирма на президента Mazars USA LLP да изпълни призовка за предаване на документите на голямо жури, свикано от окръжния прокурор на Манхатън Сайръс Ванс.

Прокурор в Манхатън може да получи данъчните декларации на Тръмп, постанови съдът

Прокурор в Манхатън може да получи данъчните декларации на Тръмп, постанови съдът

За пети път съдът не удовлетвори искането на Тръмп

Прокурор Сайръс Ванс разследва дали са нарушени законите на щата Ню Йорк, когато Тръмп и компанията му са върнали пари на бившия му адвокат Майкъл Коен, който през 2016 г. е купил мълчанието на порноактрисата Сторми Даниелс, която твърди, че е имала афера с Тръмп.

Тръмп категорично отрича да е имал контакти с Даниелс.

Окръжният прокурор на Манхатън поиска от счетоводната фирма на Тръмп Mazars USA да предаде данъчните декларации от 2011 г.

В съдебното решение от едно изречение Върховният съд постановява, че няма да попречи на окръжния прокурор на Манхатън да се сдобие с финансовите документи на Тръмп от счетоводната му фирма от последните 8 г.

Майкъл Коен: Тръмп трябва да получи 360 г. затвор за данъчни измами

Майкъл Коен: Тръмп трябва да получи 360 г. затвор за данъчни измами

Коен бе осъден за лъжесвидетелстване пред Конгреса

Документите няма да бъдат огласени публично като част от разследването.

В "Туитър" Ванс написа, че работата продължава.