Доналд Тръмп предложил на испанското правителство да се справи с мигрантската криза в Средиземно море с издигане на стена през пустинята Сахара.

Това разкри външният министър на Испания Жозеп Борел, цитиран от "Гардиън".

Според Борел американският лидер отвърнал на скептицизма на испанските дипломати, които подчертали, че Сахара се простира на близо 5000 километра, заявявайки, че "границата на Сахара не може да е по-голяма от нашата граница с Мексико".

Тръмп привлече избиратели по време на кампанията си за президент през 2016 г. с обещанието си да построи "голяма и хубава стена" по американско-мексиканската граница, която е с дължина около 3 200 километра.

Подобен план за стена в Сахара обаче ще бъде изключително сложен за осъществяване заради факта, че Испания държи само два малки анклава в Северна Африка - Сеута и Мелиля, и подобна стена ще трябва да бъде вдигната на чужда територия.

Борел е направил коментара по време на работен обяд в Мадрид тази седмица, съобщен от испанските медии.

"Можем да потвърдим това, което каза министърът, но няма да коментираме изявлението му", каза говорител на външното министерство.

Смята се, че Тръмп е отправил предложението, когато Борел е придружил крал Фелипе и кралица Летисия в Белия дом през юни.

От началото на годината в Испания са пристигнали по море повече от 33 600 мигранти. 1 723 души са загинали при опит да се доберат до испанска територия.