Непокорен до последно, Доналд Тръмп направи финален опит да спаси президентството си със среднощен митинг в ключовия щат Мичиган, където той предрече "една от великите победи в политическата история".

Кандидатът на демократите Джо Байдън пък от своя страна отправи предупреждение в социалните мрежи: "Ако дадете на Доналд Тръмп още четири години в Белия дом, той завинаги ще промени облика на нашата страна. Не можем да позволим това да се случи".

63% от израелците искат Тръмп да победи

63% от израелците искат Тръмп да победи

17% от израелците смятат, че Джо Байдън ще бъде по-добър избор за Израел

Въпреки че рекордни 100 милиона американци вече гласуваха, десетки милиони гласове трябва да бъдат разпределени преди избирателните секции да затворят тази вечер, пише "Гардиън".

След гласуването ще последва преброяване, което може да отнеме часове, дни и дори седмици преди да бъде обявен победителят. Страхувайки се от потенциални протести и насилие, магазините се презастраховаха в градове като Вашингтон, Ню Йорк и други.

Двамата кандидати прекараха понеделника в обезумяла надпревара в ключови щати, които ще решат преразпределението на гласовете в Избирателната колегия на фона на пандемия, която отне живота на повече от 230 000 американци и остави милиони хора без работа.

Доналд Тръмп май печели в ключови щати

Доналд Тръмп май печели в ключови щати

Оспорвана надпревара за Белия дом

На последния митинг на Байдън в Пенсилвания бе поканена Лейди Гага, която призова поддръжниците да излязат и да гласуват.

"Имам усещането, че ние се събираме за голяма победа утре...Време е Доналд Тръмп да си събира багажа и да се прибира вкъщи", призова Байдън.

Той атакува провала на администрацията на американския лидер да поеме контрол над епидемията от коронавируса, а също така осмиването на американските войници от страна на Тръмп. "Няма държава в света, която да ни се опре. Ние водим със силата на нашия премиер, не само с примера на нашата сила. Единственото нещо, което може да разкъса Америка е самата Америка. Никой не може да ни се противопостави", убеден бившият вицепрезидент.

Финален спринт на Тръмп и Байдън в ключови щати ден преди изборите

Финален спринт на Тръмп и Байдън в ключови щати ден преди изборите

Тръмп и Байдън с последен шанс за привличане на избиратели

"И точно това Доналд Тръмп прави от началото на кампанията си. Да разделя Америка. Да ни разкъсва. Да противопоставя американците един срещу други на базата на нашата раса, нашия пол, нашета етническа принадлежност и на нашата религия. Това е погрешно. Ние не сме това. Всеки знае кой е Доналд Тръмп. Нека му покажем кои сме ние", призова той избирателите.

Тръмп проведе последното си предизборно събитие в Гранд Рапидс, Мичиган, както направи през 2016 г, когато изненадващо победи Хилари Клинтън ("Можем да бъдем малко суеверни, нали", попита той.)

Преди Тръмп да спечели за първи път

Преди Тръмп да спечели за първи път

Сула разсъждава дали има някакво правило, нещо отвъд анализите и диаграмите, отвъд аргументите и свидетелствата, което да кара българите да изберат Тръмп или Байдън (при все че никой не очаква от тях такъв избор)

Президентът отхвърли социологическите проучвания, които показват, че Байдън води в Мичиган и на национално ниво, докато говореше пред поддръжници.

"Това не е групата от хора на някой, който ще загуби щата Мичиган. Това не е групата от хора на човек, който завършва на второ място. Съгласни ли сте с това", попита американският лидер.

Тръмп има 10% шанс да спечели президентските избори

Тръмп има 10% шанс да спечели президентските избори

Тръмп потенциално може да се възползва от Избирателната колегия

Присъстващите, които не носиха маски и не спазваха физическа дистанция, скандираха: "Още четири години! Още четири години!".

Тръмп се опитва да се представи като бунтовник, който ще пресуши блатото и ще постави Америка на първо място.

"Ако не звуча като типичен вашингтонски политик, това е, защото не съм политик", каза той.

Германия търси ново споразумение в отношенията със САЩ след изборите

Германия търси ново споразумение в отношенията със САЩ след изборите

Ние пожелаваме на американците честен, добър и преди всичко мирен изборен ден

Тръмп добави: "Джо Байдън е купен и е на заплата при големите технологични компании, големите медии и влиятелните специални интереси...И той няма да спечели, наистина не вярвам, че той ще спечели заради това".

Няма президент в историята на САЩ, който да е преизбиран с толкова нисък рейтинг на одобрение като на Тръмп - 44%. Той е заплашен да се превърне в първия президент от републиканеца Джордж Буш, който губи битката за преизбиране от Бил Клинтън през 1992 г.

Резултатите от изборите може и да не са ясни следващите дни заради масовото гласуване по пощата. 60 милиона бюлетини са пуснати по пощата. Може да отнеме дни и дори седмици за преброяването им.

САЩ отиват към рекордна избирателна активност от 1908 г.

САЩ отиват към рекордна избирателна активност от 1908 г.

Близо 98 млн. са гласували

Президентът призова Върховния съд да преразгледа решение, което позволява на Пенсилвания да преброи бюлетините по пощата до три дни след изборния ден. Съдът може и да го направи.

Без да представя доказателства, президентът каза пред журналисти в Уисконсин, че решението позволява голяма измама и след това добави в "Туитър", че ще доведе също и до насилие по улиците.

Америка избира 46-ия президент

Америка избира 46-ия президент

Доналд Тръмп и Джо Байдън се борят за Белия дом

Отделно има притеснения, че Тръмп може да обяви победа преждевременно, ако предварителните резултати са в негова полза.

Бившият президент на САЩ Барак Обама предупреди, че настояването на Тръмп да се прекрати преброяването на бюлетините след изборната нощ не е демократично. Според него това правят диктаторите.

"Ако вярвате в демокрацията, вие искате всеки глас да бъде преброен", заяви на митинг в Маями.

Атакувайки републиканците, че си затварят очите за поведението на Тръмп, 44-ият президент на САЩ отбеляза: "Ако има демократ, който се държи по този начин, както настоящият президент се държи, аз не мога да го подкрепя".

Тръмп ще бъде интервюиран от Фокс нюз днес. Той планира да посети щаба на кампанията му във Вирджиния. След това ще приеме семейството си и приятели в Белия дом, където ще следят изборните резултати.

Байдън обяви, че ще продължи кампанията и днес. Той ще пътува до Филаделфия и родния Скрантън в Пенсилвания. Кандидатът за вицепрезидент Камала Харис ще посети Детройт.