Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че възстановяването на контрола на Украйна над Крим би довело до Трета световна война, цитиран от телевизия CBS.

През последните седмици милиардерът многократно заяви, че Крим е руски и САЩ трябва да признаят този факт.

На предизборно мероприятие в щата Охайо Тръмп още веднъж се опитва да обясни позицията си, като подчерта, че не подкрепя Украйна да си върне контрола над Крим, защото ще доведе до глобален конфликт.

„Казах много ясно, че те няма да го направят под моя надзор”, каза Тръмп в интервю за медията, имайки предвид, че Русия „няма да нахлуе в Украйна”.

Заявих, че Русия няма да нахлуе в Украйна. Казах това. Когато кажа: „Вярвайте ми, Русия няма да нахлуе в Украйна?” Те няма да нахлуят в Украйна", изтъкна той.

Интервюиращият обаче контрира, че „те вече са в Украйна”. Тръмп отговори, че това е било преди две години.

Казах: "Да, добре, това стана преди две години. Имам предвид дали искате да върнете (нещата назад)? Искате ли да получите Трета световна война, за да го върнете (б.р. - Крим) обратно (б.р. - на Украйна)”, каза той.

Американският кандидат за президент отхвърли слухове, че е близък до руския президент Владимир Путин, заявявайки, че никога не се е срещал и няма отношение към него.