Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви вчера в "Туитър", че няма да присъства на традиционната вечеря на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом на 29 април, съобщава БиБиСи.

Така Тръмп ще прекъсне дългогодишна традиция от 1981 г. На събитието присъстват известни личности, журналисти, политици и президентът на САЩ.

Тръмп обяви, че няма да участва на събитието само ден след като Белият дом не пусна журналисти от няколко големи медии като БиБиСи, СиЕнЕн и "Ню Йорк таймс" на ежедневния брифинг.

Белият дом на война с медиите

Белият дом на война с медиите

"Тайм" и АП бойкотираха срещата

Американският лидер често описва негативното медийно покритие на събитията като "измислица". Обаче Тръмп до момента не е представил доказателства.

"Няма да присъствам на вечерята на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом тази година", написа той в "Туитър" и пожела приятно прекарване.

"Блумбърг" и "Ню Йоркър" са сред редица медии, които обявиха, че няма да участват на забавата след вечерята тази година. Има дори призиви журналистите да бойкотират и цялото събитие.

Традиционната вечеря започва да се провежда от 1921 година. Калвин Кулидж е първият президент на САЩ, който участва. Това става през 1924 г. Отменяна няколко пъти, включително през 1930 г. след смъртта на бившия президент Уилям Тафт и влизането на САЩ във Втората световна война през 1942 г., американските президенти започват да участват редовно от 1951 г.

Рядко действащ президент изпуска вечерята. Ричард Никсън пропуска през 1972 г., а Джими Картър изпуска през 1978 година заради изтощение. Роналд Рейгън е последният американски президент, който пропуска събитието през 1981 година, тъй като е прострелян и се възстановява.

Веднъж Джон Кенеди заплашва да не участва, ако не се позволи и на жените да присъстват на събитието.

Според "Ню Йоркм таймс" всички президенти на САЩ от 1924 г. най-малко веднъж са участвали на вечерята.

Бившият президент Барак Обама присъства на всички 8 вечери по време на двата мандата. Тръмп също беше редовен гост. Дори през 2011 г. Обама се пошегува пред Тръмп на мероприятието, че милиардерът ще превърне Белия дом в казино, ако стане президент.