Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава да не обръща внимание на ежедневните доклади на разузнавателните служби. Американският лидер отхвърля оценките на службите по големи външнополитически въпроси, обявиха американски източници, цитирани от "Вашингтон пост".

Според източниците така се създава динамика, при която разузнавачите често виждат големи разлики в публичните изказвания на президента Доналд Тръмп и фактите, представяни от службите пред държавния глава всекидневно.

Моделът се е превърнал в източник на растящо безпокойство в разузнавателната общност. Службите се надяват Тръмп да стане по-малко враждебен към тяхната работа и по-възприемчив на предоставяната от разузнаването информация, за която се харчат милиарди долари и понякога агентите рискуват живота си.

Недоверието на Тръмп изглежда е предимно заради оценката на разузнаването за руската намеса на изборите през 2016 г. Но също така и по външнополитически въпроси като ядрената програма на КНДР, ядрените и регионални амбиции на Иран, климатичните промени и ролята на саудитския престолонаследник в убийството на журналиста Джамал Кашоги.

Има голямо недоволство, обяви представител на американското разузнаване.

Източникът добави, че ЦРУ и други агенции продължават да отделят огромни "средства, време и енергия", за да гарантират, че предоставят точна информация на Тръмп.

Но Белият дом твърди друго. Говорителят Сара Сандърс коментира, че президентът редовно е осведомяван от разузнаването и получава съвети от съветниците си по национална сигурност, включително и от директора на ЦРУ.