Президентът на САЩ Доналд Тръмп проявява симптоми на новия коронавирус, но са леки. Това разкриха двама източници, които са запознати със състоянието му, пише "Ню Йорк таймс".

По-рано днес бе съобщено, че Тръмп и Мелания са с коронавирус.

В Белия дом знаели, че Тръмп вероятно е с коронавирус, но въпреки това се срещал с хора

В Белия дом знаели, че Тръмп вероятно е с коронавирус, но въпреки това се срещал с хора

Белият дом се е надявал обществото да не узнае за диагнозата на Хикс

Държавният глава има симптоми като при настинка. В четвъртък американският лидер присъства на събитие за събиране на средства в голф клуба си в Бедминстър, Ню Джърси, където един от присъстващите коментира, че американският лидер е бил в контакт с около 100 души. Държавният глава е изглеждал летаргичен.

Друг източник разказа, че Тръмп е заспал в самолета Air Force One на връщане от митинг в Минесота в сряда вечерта.

Представител на Белия дом каза, че към четвъртък вечерта планът за лечение на президента все още е бил обсъждан. Има вероятност да бъдат пуснати видеосъобщения или да бъде организирано обръщение към нацията на Тръмп, за да демонстрира, че той все още продължава да управлява страната и правителството не е прекъснало работа.

Тръмп с коронавирус: Какво е известно и не знаем до момента?

Тръмп с коронавирус: Какво е известно и не знаем до момента?

Ако Пенс също е неспособен, Нанси Пелоси поема управлението на САЩ

Междувременно кандидатът за президент на САЩ Джо Байдън написа в "Туитър", че със съпругата си Джил пожелават бързо оздравяване на Тръмп и Мелания.

"Ние ще продължим да се молим за здравето и безопасността на президента и семейството му", отбеляза Байдън.

По-късно началникът на кабинета на Тръмп Марк Медоус потвърди, че Тръмп има леки симптоми.

"Президентът има леки симптоми. Лекарите продължават да наблюдават състоянието му и състоянието на първата дама", каза той пред журналисти. Той добави, че президентът е "много енергичен" и отделя голямо внимание на икономиката и преговорите за отпускане на финансова помощ от Конгреса въпреки заболяването му.

Началникът на кабинета на Тръмп потвърди, че вчера Белият дом е научил, че Хоуп Хикс, старши съветник на американския лидер, е с положителна проба. Висши представители в администрацията научили, че Хикс е с коронавирус в четвъртък вечерта, въпреки че Медоус разкри, че положителният тест е потвърден около 13,15 часа в четвъртък.

Въпреки това Тръмп е продължил към Ню Джърси за събитие.

Медоус говори пред журналисти без да носи маска.

Първата дама Мелания Тръмп потвърди в "Туитър", че като съпруга си има леки симптоми, но като цяло се чувства добре.

Говорител на Белия дом съобщи пред Си Ен Ен, че Барън, синът на Тръмп и съпругата му, е с отрицателен тест за коронавирус.

Иванка Тръмп и Джаред Къшнър също с отрицателен тест.