Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви, че окончателно е одобрен плана си да отвори огромни територии на някога защитената територия на арктическа Аляска за добив на нефт, съобщава "Ройтерс".

Решението, което ще отвори повече земя в западния Северен склон, е едно от редицата действия, предприети от администрацията на Тръмп в последните му дни. То идва непосредствено преди насрочения търг на сондажни права в Арктическия национален резерват за диви животни (ANWR) в източния Северен склон в сряда.

Американското бюро за управление на земите публикува своя план за Националния петролен резерват в Аляска (NPR-A), 23 милиона акра (9,3 милиона хектара) земя в западния Северен склон. Планът, подписан от министъра на вътрешните работи Дейвид Бернхард на 21 декември, позволява продажбите на лизинг да продължат. NPR-A е основното място в Аляска за производство на нефт в щата, което е средно 466 000 барела на ден през 2019 г., според данните на Министерството на енергетиката на САЩ. 

Планът позволява разработване на нефт върху около 80 процента от резервата. Съгласно правилата от времето на Обама, около половината от резервата е за лизинг, а другата половина е защитена поради съображения за околната среда и коренното население.

Не е ясно дали предоставянето на тази площ ще увеличи производството на петрол в Аляска, който достигна своя връх преди повече от 30 години при 2 милиона барела на ден. Законодателството, прието през 2017 г., отвори ANWR, което граничи с Канада, за лизинг на петрол.

Планът Тръмп позволява отдаване под наем в огромното езеро Тешекпук, най-голямото езеро в арктическа Аляска и рай за мигриращи птици и диви животни. Езерото Тешекпук е забранено за лизинг от администрацията на Рейгън.

"Разширяваме достъпа до големия енергиен потенциал на нацията и осигуряваме икономически възможности и създаване на работни места както за местните жители на Аляска, така и за нацията ни", каза Кейси Хамънд, главен заместник-секретар на Министерството на вътрешните работи.

Решението NPR-A получи бърз отговор от природозащитниците, които вече са завели дело за отмяна на плана.

"Този ​​ план за управление ще създаде повече конфликти и по-нестабилна бизнес среда за компании, работещи в региона", заяви в изявление Дейвид Краузе, помощник директор на Аляска за The Wilderness Society.

Върховният съд на Норвегия отряза природозащитници за проучването за петрол в Арктика

Върховният съд на Норвегия отряза природозащитници за проучването за петрол в Арктика

"Възмутени сме от това решение"