Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Русия вероятно стои зад отравянето на бивш двоен агент във Великобритания, информира "Блумбърг".

Според медията коментарът вероятно допълнително ще обтегне отношенията между Вашингтон и Москва.

На Острова разследват твърдения, че Русия е замесена в 14 смъртни случая

На Острова разследват твърдения, че Русия е замесена в 14 смъртни случая

Полицията и Ми-5 са съгласни и ще помагат

"Звучи ми като да е Русия", коментира Тръмп на брифинг в Белия дом атаката на Острова, позовавайки се на появилите се до момента доказателства.

66-годишният Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия се намират в критично, но стабилно състояние в болница, след като изпаднаха в безсъзнание на обществена пейка пред търговски център в английския град Солсбъри по-рано този месец.

Западът обмисля съвместен отговор срещу Русия заради случая "Скрипал"

Западът обмисля съвместен отговор срещу Русия заради случая "Скрипал"

Ако Русия не сътрудничи на разследването

Вчера премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви, че има много голяма вероятност Русия да стои зад атаката. Мей разкри, че бившият руски шпионин Сергей Скрипал е бил отровен с вещество, разработено в бившия СССР. Британските медии разкриха, че става дума за "новичок". То е нервно паралитично вещество, което засяга нервната система на човека. Разработено е през 70-те години на миналия ХХ век в СССР. Новичок е бил предназначен за военни цели. Химикалът е забранен за използване.

Русия привика посланика на Великобритания
Обновена

Русия привика посланика на Великобритания

Лавров заяви, че Русия отхвърля ултиматума на Лондон за Скрипал

В понеделник говорителят на Белия дом обяви, че САЩ подкрепят разследването на Великобритания, но не посочи Русия като виновник. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви пред журналисти в понеделник, че Русия е отговорна.

Русия отхвърли ултиматума на Лондон за Скрипал, иска проби

Русия отхвърли ултиматума на Лондон за Скрипал, иска проби

Москва няма никаква връзка и вина за отравянето на Скрипал

Днес Тръмп уволни Тилърсън.

Доналд Тръмп се закани да "порицае Русия или който" стои зад атака в Солсбъри.

Той добави, че днес ще разговаря с британския премиер Тереза Мей.

Междувременно руското външно министерство предупреди, че заплахите на Лондон, че ще наложи санкции на Москва заради случая със Скрипал няма да останат без отговор, информира "Ройтерс". Според ведомството измислените обвинения, че Русия е замесена са провокация.

Великобритания наложи ултиматум на руския лидер Владимир Путин до полунощ да представят информация за използвания химичен агент срещу двойния шпионин.