Президентът на САЩ Доналд Тръмп се надява Европа да му даде втори шанс, пише "Политико".

Днес Тръмп ще отпътува за Европа, където ще посети Полша, ще проведе първа среща с руския президент Владимир Путин и ще участва на срещата на Г-20 в Хамбург.

Обиколката ще даде възможност на Тръмп за изкупление след катастрофалната визита в Брюксел през юни, на която отказа пред съюзниците да потвърди Член 5 от Северноатлантическия договор за колективна отбрана.

Г-20 през последните години е особено спокойно събитие, но тази година ще е изпълнено с геополитическа интрига.

Според "Политико" обиколката на Тръмп ще бъде между успеха и провала, като крайния резултат ще зависи най-вече от това дали американският лидер ще се съобрази със съветниците си или ще се подаде на националистическите и "Америка преди всичко" импулси.

Първата спирка на държавния глава на САЩ е Полша. Варшава дава възможност на Тръмп да поправи щетите след посещението си в Брюксел като демонстрира ангажимента си към сигурността в Източна Европа на фона на напрежението с Русия. Той можеше да посети и Румъния, но наскоро държавният глава на балканската държава беше в Белия дом.

Поляците вярват, че Тръмп се е съгласил да посети Варшава, защото е идеологически съюзник с ултраконсервативната управляваща партия "Право и справедливост", която е атакувана от Европа за ерозирането на върховенството на закона, както и заради враждебността си към мултикултурализма и либералните ценности.

Второто голямо събитие е първата дългоочаквана среща на Тръмп с Путин. АП съобщи по-рано тази седмица, че администрацията на американския лидер е дълбоко разделена относно срещата с руския лидер. Тръмп и някои негови съветници настояват за пълна двустранна среща с достъп на медиите и целия протокол, свързан с подобни разговори.

Според разпространявана информация американският лидер е поискал от екипа си да подготви списък с отстъпки, които може да предложи на Путин в Хамбург. Не е известно Тръмп какво ще поиска в замяна.

Един от основните въпроси е дали Тръмп ще повдигне казуса за руската намеса на президентските избори.

Първият въпрос около срещата на Г-20 в Хамбург е дали ще има насилие. Събитието ще се проведе в квартала Schanzenviertel, който е исторически дом на германската контракултура, насилие и ляв радикализъм. Сега е район с популярни барове и ресторанти.

На форума ще се разбере дали Тръмп ще се присъедини към международния икономически ред или е решен да го възпрепятства. Срещите на Г-20 се провеждат на две нива - финансови министри и лидери. Последната среща на финансовите министри в Баден Баден не завърши добре. Администрацията на американския президент настоява за премахване на стандартния език за съпротива срещу протекционизма и дори отхвърли компромисния език на германския финансов министър за уважаване на базираните на правила институции.

По време на форума се очаква да бъдат и засегнати основните проблеми в международните отношения, включително КНДР, Сирия, Катар и борбата с климатичните промени.