Президентът на САЩ Доналд Тръмп е с най-високия рейтинг на одобрение от три години, показва социологическо проучване на "Галъп".

Проведеното от 16 до 29 януари изследване сочи, че 49% от анкетираните одобряват управлението на Тръмп. 94% от републиканците и 42% от независимите одобряват работата му. При демократите има спад от 10% на 7 на сто.

Тръмп се подиграва с демократите, изборите им били "пълна катастрофа"

Тръмп се подиграва с демократите, изборите им били "пълна катастрофа"

"Нищо не работи, точно както те управляваха Страната"

Тръмп има най-високия рейтинг на одобрение по отношение представянето на икономиката (63%) от всеки друг държавен глава на САЩ от рейтинга на Джордж У. Буш след терористичните атаки на 11 септември.

В анализа си "Галъп" пише, че в близко бъдеще ще стане ясно дали подкрепата за Тръмп е в резултат на критиката по адрес на импийчмънт процеса, силната икономика или други фактори. Ако се основава на импийчмънта, рейтингът на американския лидер може да се върне към нивата преди процеса в Сената, както стана и с Бил Клинтън. В рамките на два месеца след оправдаването на Клинтън през февруари 1999 г. рейтингът му се върна до нивата преди процеса, поясняват от агенцията.

Тръмп очаква победа в Айова

Тръмп очаква победа в Айова

Републиканската партия провежда гласуване

Ако рейтингът на Тръмп се е покачил заради икономиката на САЩ, подкрепата за него може да се увеличи през годината, както при Роналд Рейгън през 1984 г., при Клинтън през 1996 г. и при Барак Обама през 2012 г. Всички тези президенти бяха на власт по време на периоди на устойчиво икономическо подобрение и бяха преизбрани, подчертават от "Галъп".

Самият Тръмп използва "Туитър", за да се похвали за успеха си в Айова.

Демократическата партия в Айова наистина изпадна в хаос за разлика от Републиканската партия. Аз съм преизбран с най-високия резултат в историята на този велик щат, като победих предишния рекорд на президента Обама с много. 97 на сто плюс на вота. Благодаря ви, Айова, написа американският лидер в "Туитър".

Хаосът с резултатите в Айова бил заради проблем с кода на приложение

Хаосът с резултатите в Айова бил заради проблем с кода на приложение

Председателят на Демократическата партия в Айова Трой Прайс обясни, че системите са подсигурени и не е имало хакерска атака