Президентът на САЩ Доналд Тръмп се пошегува с първичните избори на Демократическата партия в щата Айова, като ги нарече "пълна катастрофа", след като представители на демократите не успяха да обявят победител заради хаос около преброяването на гласовете.

"Първичните избори на демократите са пълна катастрофа. Нищо не работи, точно както те управляваха Страната. Спомнете си сайта за 5 млрд. долара на "Обамакеър", той трябваше да струва 2% от това. Единственият чове, който може да има претенции за много голяма победа в Айова вчера, е "Тръмп", написа американският държавен глава в "Туитър". 

Демократите в Айова обвиниха "проблеми с отчитането" за забавянето на обявяването на победител в гласуването.

Републиканската партия в Айова потвърди в изявление по-рано в "Туитър", че Тръмп е счупил рекордите за избирателна активност за действащ президент.

Бърни Сандърс обяви победа на изборите в Айова

Бърни Сандърс обяви победа на изборите в Айова

"Тази вечер бележи началото на края на Доналд Тръмп"

По-рано през деня от предизборния щаб на сенатор Бърни Сандърс публикуваха собствени данни от първичните избори на Демократическата партия, посочвайки, че Сандърс е спечелил 29,7 процента от гласовете. Преди това друг кандидат на демократите - Пийт Бутигиг, също обяви, че е спечелил изборите.

Резултатите от първичните избори в Демократическата партия в Айова бяха забавени заради "проверки на качеството", а не заради хакерска или кибератака, уточни говорителката на партията Манди МакКлър.

Доналд Тръмп има мижава конкуренция в лицето на Джо Уолш и Уилям Уелд в опита си да бъде преизбран, докато надпреварата в редиците на демократите е далеч по-напрегната. В момента се състезават общо 11 кандидати за номинацията на Демократическата партия за президент, като към момента фаворити са бившият вицепрезидент Джо Байдън и Бърни Сандърс.

Сандърс и Байдън в люта битка за Айова

Сандърс и Байдън в люта битка за Айова

Челната тройка се допълва и от Елизабет Уорън