Необичаен ход от президента на САЩ Доналд Тръмп - целият Сенат на страната отива в Белия дом днес, за да бъде информиран от висши представители на администрацията относно напрежението със Северна Корея, пише "Гардиън".

Необичайните разговори подчертават неотложността, с която администрацията на Тръмп възприема заплахата от ядрената и ракетна програма на КНДР.

Американска подводница пристигна в Южна Корея, напрежението се покачва

Американска подводница пристигна в Южна Корея, напрежението се покачва

Ядрената подводница е въоръжена с крилати ракети

В понеделник Тръмп проведе среща с посланиците на страните членки в Съвета за сигурност на ООН. Тогава той подчерта, че САЩ са решени да спрат напредъка на Северна Корея.

"Статуквото в Северна Корея е неприемливо и съветът трябва да бъде подготвен да наложи допълнителни и по-твърди санкции срещу ядрената и ракетна програма на КНДР", каза американският лидер на срещата.

"Северна Корея е голям световен проблем, това е проблем, който най-накрая трябва да разрешим", добави той.

В петък държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън ще председателства среща с външни министри на страните членки на Съвета за сигурност на ООН по въпроса в Ню Йорк. Държавният департамент съобщи, че Тилърсън още веднъж ще призове за пълно прилагане на съществуващите санкции на ООН или нови мерки в случай на ядрен или ракетен опит от страна на тоталитарната държава.

Сенаторите ще бъдат информирани от военния министър на САЩ Джеймс Матис и Тилърсън. Такива срещи с целия състав на Сената не са безпрецедентни, но много рядко се осъществяват в Белия дом, тъй като няма големи обезопасени зали за закрити заседания като в Конгреса.

Представители разкриха, че сесията ще се проведе в аудиторията на сградата "Айзенхауер".

Сенатски съветници все още не са сигурни каква е целта на срещата в Белия дом, спекулирайки, че може би е символична и с нея Тръмп иска да покаже сериозността си или решителността си като президент 100 дни след началото на управлението.