Президентът на САЩ Доналд Тръмп се огъна пред председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Той обяви, че ще изнесе традиционната реч за Състоянието на съюза, "когато приключи шътдаунът (спиране на работата на правителството заради липса на финансиране - Бел.ред.)", съобщават световни агенции.

Пелоси: Тръмп няма да говори пред Конгреса, докато правителството не заработи

Пелоси: Тръмп няма да говори пред Конгреса, докато правителството не заработи

Той се закани да говори на алтернативно място…

Повече от 30 дни американската администрация е без финансиране заради спора между Тръмп и демократите за отпускането на близо 6 милиарда долара за изграждането на стена по границата с Мексико. Американският лидер заявява, че ще наложи вето на всеки законопроект за отпускане на финансиране за правителството, ако не включва парите за стената. Демократите отказват.

Пелоси призова Тръмп да отмени традиционната реч пред Конгреса в края на януари, докато не разрешат казуса. Първоначално президентът заяви, че ще търси други начини и ще изнесе речта, но Пелоси отвърна, че долната камара няма да приеме резолюция, която позволява на президента на САЩ да изнесе речта пред Конгреса. В крайна сметка държавният глава отстъпи.

Словесната война между Пелоси и Тръмп продължава

Словесната война между Пелоси и Тръмп продължава

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп отряза плановете на Пелоси

"Докато шътдаунът продължава, Нанси Пелоси ме помоли да изнеса речта за Състоянието на съюза. Съгласих се. Тя след това си промени мнението заради шътдауна, като предложи по-късна дата. Това е нейно право - аз ще изнеса речта, когато приключи шътдаунът", написа Тръмп в "Туитър".